‘t Fean ’58 glijdt opnieuw onderuit

0
235
Surhuisterveen Fean 58 - VV Grijpskerk-4

Feansters komen te laat op gang; Grijpskerk wint weer uitwedstrijd

SURHUISTERVEEN – ‘t Fean ’58 is opnieuw onderuit gegleden. Na het slippertje tegen Leeuwarder Zwaluwen kreeg de ploeg van Jacob Russchen ook een verrassende tik van streekgenoot Grijpskerk. De blauw-witten die toch een beetje zweefden boven de grond zijn daarmee terug op aarde. Voor het onderin verkerende VV Grijpskerk kwam de 0-1 overwinning als geroepen, maar niet geheel onverwacht, want de ploeg van Henk Buikema pakte de punten tot nu toe alleen in uitwedstrijden.

De Grijpskerker zege kwam mede tot stand door een ‘t Fean ’58 waar de scherpte zaterdag ontbrak. "Als je met zo’n slappe instelling begint kun je dit niet meer rechtzetten", was de opmerking van een collega-verslaggever na de zwakke eerste helft van de medekoploper. Cruciaal was het niet, maar wel een teken aan de wand. Het opgekrabbelde ‘t Fean ’58 zette na rust de toon, maar had het geluk niet aan zijn zijde. De inzet van Auke van der Wal tegen de paal had een beter lot verdiend. Een kwartier voor tijd leverde een perfect uitgevoerde tegenaanval wel de 0-1 op. Na de openingstreffer van Grijpskerk joeg de thuisclub op de gelijkmaker. De scheidsrechter telde amper blessuretijd bij, tot woede van Russchen. Te laat beginnen had dus wel effect. Was het de toppositie, waardoor het elftal onbewust dacht, wat kan ons gebeuren? Het is altijd moeilijk aan te geven, maar feit was dat het ‘slappe hap’ was wat de Feansters in de eerste helft lieten zien. Tel daarbij op slordig veldspel. Het was toch al een draak van een eerste helft op een druilerig It Ketting, waarin er voor de doelen nauwelijks iets gebeurde. De blauw-witten waren ‘kampioen achterin rondspelen’, maar zelfs dit gebeurde onzorgvuldig en daardoor gevaarlijk. De Groningers, die op het eigen fonkelnieuwe kunstgras maar niet uit de voeten kunnen, brachten voetballend meer, stonden positioneel sterk en waren ook dreigender. Een eerste gelegenheid kreeg voormalig Surhuisterveen-speler Jan-Martijn Huitema die na een afgeslagen hoekschop met de binnenkant schoen maar net over mikte. Voor het overige was het een slaapverwekkende vertoning. Na een half uur schrok het publiek wakker na een actie van de uitkomende doelman Jelmer van der Meer die hard in botsing kwam met Wybo van der Hoek, die gevaarlijk doorbrak. Van der Meer raakte daarbij zelf geblesseerd, maar kon na enig oponthoud wel verder keepen. Pas na 38 minuten een eerste serieuze aanval van de thuisclub. De zwak spelende spelbepaler Andre van der Molen (typeerde de instelling van ‘t Fean door keer op keer veel te slap in het duel te gaan) stond aan de basis van de beste kans tot nu toe. Een trap van achteruit bereikte Jelte Bottema- juist een van de betere Feansters- op de flank. Na diens voorzet gleed Imani Mchimbwa- niet zijn normale vorm halend- vlak voor het doel onderuit. Imani was even later opnieuw gevaarlijk. Op aangeven van Joost Nieuwenhuis kwam de doorgebroken Imani echter niet voorbij Stephan Douma.

Jacob Russchen nam in de rust maatregelen en wisselde Atze van der Veen en Andre van der Molen, ten faveure van Ale Lanting en Fokko van der Veer. Dit leverde niet alleen meer strijd op, maar ‘t Fean begon ook weer te voetballen. En schepte kansen. Een aanval, opgezet door Van der Wal, bereikte op de vleugel Willem van Kammen die Imani een kopkans gaf. De donkere parel knikte over. ‘t Fean ’58 begon steeds beter te draaien en dat zag ook Buikema die ingreep en twee wissels toepaste. Even later de mooiste aanval van de thuisclub. Voorbereid door Wietze Vrij die met een steekpass Ale Lanting vond. De invaller gaf voor, waar Van der Wal geen seconde aarzelde en meteen uithaalde. Tot grote schrik van de Grijpskerker defensie belandde de bal tegen de paal. Het tempo werd opgeschroefd in een steeds lastiger wordende wedstrijd. Door het spekgladde veld schoten de bal vaak door. Grijpskerk kwam in de tweede helft in de verdrukking, maar kwam er wonderwel uit. Na een razendsnelle tegenstoot door het midden ging Ron Stoutmeijer met de bal aan de haal, zag aan de andere kant de meegekomen Wybo van der Hoek. De pass was loepzuiver en Van der Hoek schoot met scherp: 0-1. Op dat moment – een kwartier voor tijd- hadden de rood-witten de schwung weer even te pakken. Het slotakkoord was voor de gastheren . Keeper Douma kreeg een afstandspoging van Harrie Groen- waarom niet vaker geprobeerd op dit gladde veld?- niet klem. In de rebound was de Groninger doelman Martin Nicolai de baas. Er volgden nog enkele hoekschoppen, maar ook dit leverde geen resultaat op. ‘t Fean ’58 moet na het tweede verlies op rij even pas op de plaats maken. Voor Grijpskerk is de overwinning een mooie opsteker in de moeilijke beginfase van de competitie.

‘T FEAN ’58-GRIJPSKERK 0-1 (0-0); Scoreverloop: 73. Wybo van der Hoek 0-1; Scheidsrechter: Jansen (Grollo); Gele kaart: Atze van der Veen (‘t Fean ’58); Toeschouwers: 180

OPSTELLINGEN

‘T FEAN ’58: Jelmer van der Meer, Willem van Kammen, Martin Nicolai, Atze van der Veen (45. Ale Lanting), Jelte Bottema, Harrie Groen (86. Jacob Dijkstra), Wietze Vrij, Andre van der Molen (45. Fokko van der Veer), Imani Mchimbwa, Auke van der Wal, Joost Nieuwenhuis

GRIJPSKERK: Stephan Douma, Ruud Oosting, Wybe Loonstra, Jan-Jacob Posthumus, Madhat Aldjejab, Cedric Eeuwema, Teie van der Hoek (59. Ron Stoutmeijer), Marcel Tillema, Wybo van der Hoek (79. Jorin de Boer), Jan Martijn Huitema (59. Bert Reitsma), Erik Lourens

STER VAN HET VELD: WYBO VAN DER HOEK (GRIJPSKERK). Matchwinner in de streekderby. Was in de eerste helft al dicht bij de 0-1. In de tweede helft deelde de aanvaller de genadeklap uit.