Dijkstra: uitspraken Hoekstra ‘oliedom’

0
116

GROOTEGAST – Burgemeester Kor Dijkstra (CDA) van de gemeente Grootegast is niet blij met de uitspraken van diens ambtsgenoot Hoekstra van de gemeente Leek. Volgens hem vindt het geen pas dat zijn collega zich uitlaat over andere gemeenten, zoals hij onlangs in deze krant deed. Hoekstra zei dat de financiële situatie van Grootegast weliswaar beter is, maar dat Leek een betere ambtelijke structuur heeft. Het zorgde voor opschudding in de raad.

De begrotingsvergadering in Grootegast ging vooral over de mogelijk op handen zijnde herindeling van het Westerkwartier. Over de begroting was de coalitie het wel eens: deze zat volgens hen goed in elkaar. Andere geluiden waren er vanuit de oppositie. “U past goed op de winkel,” zei Kor de Wagt (PvdA) sarcastisch. Verder vielen er weinig woorden over het stuk. Dit kwam mede door het feit dat de raadsleden niet exact weten waar ze aan toe zijn, nu net een nieuw regeerakkoord is gepresenteerd.

Over de herindeling werd wel gesproken. “Het wordt tijd dat Zuidhorn wakker geschut wordt,” vond De Wagt. De partijen herhaalden hun standpunten over herindeling. Nog steeds zien alle partijen het zitten, met uitzondering van VZ2000. Die tegen de plannen blijft. Volgens het CDA moeten de plannen niet inhouden dat er een noordelijk landsdeel komt. Volgens Harry van der Tuin is zijn partij daar tegen. “Wij zitten er niet op te wachten,” zei hij. Wel moet volgens hem de invloed van de provincie teruggedrongen worden als gemeenten 50.000 inwoners of meer krijgen. “Ook moet ieder dorp een school houden en het liefst een huisarts, tandarts en wijkverpleegkundige.”

Heldere taal kwam er van burgemeester Kor Dijkstra. Hij zei dat Zuidhorn zich zou moeten voegen in de gesprekken rond de mogelijke herindeling. Hij vond het jammer dat het regeerakkoord wel spreekt over gemeenten met 100.000 inwoners, maar daarvoor geen hulpmiddelen biedt. Zo kan een herindeling niet opgelegd worden. Daarom moet de samenwerking volgens hem eerst doorgezet worden. “Daarbij moeten we elkaar niet gaan becommentariëren. Het klinkt nu als: zij zijn groot en wij zijn klein.” Volgens Dijkstra vindt het dan ook geen pas dat Hoekstra uitspraken deed over de kwaliteit van het ambtelijk apparaat. “Om met de woorden van Maxima te spreken: een beetje dom. Oliedom eigenlijk. Dat hoor je niet te doen in zo’n proces.”