Een huisnummer, kleinkinderen en een afgestane nier goed voor de taart

0
209
Aduard taart-1

ADUARD – Ter ere van het vijfjarig jubileum van de Streekkrant wordt er elke week een taart wegegeven aan iemand die ook iets met het getal vijf heeft. Bakker Hamersma uit Grootegast stelt hiervoor elke week een overheerlijke slagroomtaart beschikbaar.

Jelle en Lineke Bron zijn er eens goed voor gaan zitten en kwamen al snel met een mooie opsomming van 5-en. Zo wonen ze al 22 jaar op huisnummer 5 in Aduard en hebben ze 5 kleinkinderen. Toevallig zijn de driejarige Marijke en éénjarige Sander gezellig bij opa en oma. Hun oudere zus Eline van vier, en de twee kleinkinderen Nathan, vier jaar, en Levi, twee jaar, maken het 5-tal compleet. Opa en oma zijn er maar wat gek mee. Helaas wonen Nathan en Levi in Suriname, maar het andere drietal is in Hoogkerk vaak dicht in de buurt. Het huis in Aduard is overigens het 5de adres van Lineke. Zij werd geboren tussen Electra en Oldehove en kwam via Electra en Oldehove na Hoogkerk in Aduard wonen. Nog een 5 dus.

De laatste 5 die dit echtpaar wist te benoemen is een bijzondere. “Ik heb op 5 oktober, ook nog eens de tiende maand, van 2004 een nier afgestaan aan mijn zus.” Ze vertelt er heel nuchter over. “Mijn zus is van jongs af aan nierpatiënt, maar dat hebben ze pas op latere leeftijd bij haar ontdekt. Toen zij met de dialyse moest beginnen, heb ik al vrij snel gezegd: als je een nier nodig hebt, dan krijg je die van mij. Ik heb er heel goed over nagedacht en had zoiets van: die ziekte en dan aan de dialyse; dat moet toch niet zo wezen. Ik heb twee gezonde nieren en je kan met één leven, dus je hebt er één om weg te geven. Als ik aan de beurt ben, dan hoor ik het wel.” Ongeveer tien jaar later was het zover. Ze bleek een perfecte match en nog altijd functioneert haar nier goed in het lichaam van haar zus. “Ik denk dat ik een hele goede nier voor haar had, want ze waren nog aan het hechten en toen begon hij zijn werk al te doen. Later heb ik wel eens gezegd tegen haar: als ik wat weggeef, dan is het wat goeds”, zegt Lineke lachend.

Wie ook wat met het getal 5 heeft, kan zich aanmelden voor de taart via destreekkrant@media-totaal.nl.