Raad van Commissarissen van de Haven Lauwersoog ontslagen

0
119

LAUWERSOOG – In een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders hebben de gemeenten Dongeradeel en De Marne besloten tot het ontslag van de Raad van Commissarissen van de Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog BV (EHL). De commissarissen Ton Baas en Nico Bakker keren niet terug. Zij worden vervangen door wethouder De Graaf van Dongeradeel en wethouder Waalkens van De Marne. De gemeenten wachten de voordracht van een commissaris door de derde aandeelhouder – de Visafslag Lauwersoog BV – af en zullen deze respecteren.

De gemeente De Marne en de provincie Groningen willen miljoenen investeren in de haven van Lauwersoog. Zij stellen als voorwaarde dat dit publieke geld op een verantwoorde wijze kan worden besteed. Daarom heeft De Marne de Raad van Commissarissen in juli 2011 verzocht om mee te werken aan een onderzoek naar de financiële positie, de organisatie en de koers van de EHL. De gemeente Dongeradeel – die net als De Marne 45% van de aandelen in de EHL bezit – steunt het verzoek van De Marne. Dongeradeel hecht – net als De Marne – veel waarde aan de werkgelegenheid die de haven biedt en vindt het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van de visserij en het toerisme.

Dongeradeel en De Marne hebben gepoogd om – samen met de Raad van Commissarissen – een goede basis te leggen voor de investeringen in de haven. De gemeenten zijn van mening dat de commissarissen in dit proces een opstelling hebben ingenomen, die niet bevorderlijk is voor het realiseren van die basis. Hierdoor is het vertrouwen van de gemeenten in de Raad van Commissarissen onherstelbaar beschadigd.

In de nieuwe bezetting willen de gemeenten zo snel mogelijk aan de slag met de ontwikkeling van de visserij en het toerisme in de haven.