Slagerij Boersema Grijpskerk

0
431
Grijpskerk Boersema OG-2

Datum: donderdag 8 november 2012

Tijd: 16.00 uur

Plaats: Slagerij Boersema Grijpskerk

Op een heuse surpriseparty kan de Ongenode Gast natuurlijk niet ontbreken. Dus ietwat voorzichtig wordt Slagerij Boersema in Grijpskerk binnengestapt. “Ik kom voor…” en de verkoopster antwoordt met een brede lach en het openen van de klapdeur naar achteren. In het hol van de leeuw, of beter het domein van de slager staat de grondlegger van de Slagerij, Kor Boersema, al te wachten. “Ik ben de oldtimer”, zegt hij lachend.

Terwijl we wachten op het feestvarken, druppelen de familieleden al binnen. Slagerij Boersema is een echt familiebedrijf, waarin alle kinderen van Kor en zijn vrouw Francien werkzaam zijn. Zoon Henk nam het bedrijf in 1988 over, maar ook zoon Rense en dochter Irma werken er met veel plezier. Of “ziel en zaligheid” zoals Rense al snel in zijn toespraak zal benoemen. Zoon en broer Jan ontviel de familie vorig jaar zeer plotseling, een gemis wat nog altijd voelbaar is.

We zijn hier allemaal voor de presentatie van een jubileumboek ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Slagerij. Rense heeft samen met Halbe Kuipers ongeveer een half jaar aan het boek gewerkt. Dat hij de complotmaker is van deze middag, verraadt zijn brede glimlach al. Zijn dochters Lucie en Tessa zijn samen met zijn vrouw Tiny al aanwezig en praten de Ongenode Gast even snel bij over het boek wat hun vader maakte. “De hele geschiedenis van de Slagerij staat erin beschreven”, vertellen ze. “En”, lichten ze alvast een tipjes van de sluier op, “het is echt heel mooi geworden. Het staat vol met oude foto’s en interviews.” Rense kwam op het idee voor het boek toen Halbe hielp met het boek over kruidenier De Wind in Visvliet. “Dan kom je allemaal oude foto’s tegen als je gaat zoeken en dan ontstaat zo’n idee vanzelf wel”, vertelt Rense. “Ik vind het ook mooi om het vast te leggen voor de toekomst, anders is het straks weg.” Het boek is een verrassing voor zijn broer Henk die in het weekend vijftig wordt. “Hoe moet je je broer, waar je al 37 jaar mee werkt, nog verrassen?”

Irma valt binnen samen met haar dochters Sylvia en Simone en man Wilfred. “Ja, hoor, ook ik werk hier nog altijd”, vertelt ze. “Eerst heb ik in Noordhorn gestaan, maar tegenwoordig sta ik hier in Grijpskerk.” Op de vraag of er wel iemand van deze familie is die nog nooit iets in de slagerij heeft gedaan, hoeft ze niet lang te denken. “Nee, dat bestaat niet.”

Verrast komt dan het feestvarken, Henk, binnenstappen. Ook zijn vrouw Anita en zijn kinderen Jasper en Thirza zijn er al. “Ik denk zaterdag is het feest, maar nee dus”, brengt Henk verbaasd uit. Voordat de feestelijkheden beginnen houden alle aanwezig eerst een moment stilte om stil te staan bij het gemis van broer Jan. Zijn vrouw Ewa en kinderen Jannie en Kornelis zijn ook aanwezig. Mooi is het dat hun man en vader in deze familie ook nu nog vanzelfsprekend deel uitmaakt van alles.

Aan Martin Koeman, ja de vader van Ronald en Erwin die zelf ook niet onverdienstelijk voetbalde, uiteindelijk de eer om het boek dan te presenteren. Als vertegenwoordiger in slagerijmachines kwam hij in februari 1962 voor het eerst bij de Boersema’s over de vloer. “Al vijftig jaar een begrip”, vertelt hij, “zelf slachten, zelf worst maken. Boersema is bekend in heel Noord Nederland.” De gehaktballen worden aan de kant geschoven en het boek komt op tafel.

Francien kijkt trots toe. Zelf stopte ze in 1982 met werken in de slagerij. “Of ik het gemist heb? Ja. In het begin kwam ik altijd ’s ochtends koffiedrinken, maar dat wordt nu wel minder.” Haar man Kor staat met Harry Fellinger, bekend als oud-wethouder van de gemeente Leek maar ook voormalig keurmeester, en Rieks Kroon, slachthuis Groningen, herinneringen op te halen. “Trots? Dat moet toch wel als je zo’n zaak opbouwt.” Én als je zo’n familie bij elkaar kunt hebben, bedenkt de Ongenode Gast gedag zeggend.

De broers staan bij de deur na te glunderen. “Jubileumaanbiedingen, nee, dat hebben we niet echt meer”, aldus Henk, “maar we hebben wel een omslag naar biologisch, ambachtelijk en eerlijke producten gemaakt. Van oorsprong zijn we tenslotte ook een eerlijk bedrijf.” “Wie nieuwsgierig is naar deze producten of het boek, die moet maar even binnenkomen”, voegt Rense toe.

Grijpskerk Boersema OG-3

Grijpskerk Boersema OG-5