Surhuisterveen moet verkeersluw worden

0
167
bezoek college aan Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Als het aan wethouder Marten van der Veen (FNP) ligt, wordt het centrum van Surhuisterveen in de toekomst zo ingericht dat niet onnodig sluipverkeer door het dorp komt. Dat zei hij afgelopen donderdag tijdens het dorpsbezoek dat het College van Burgemeester en Wethouders aan het dorp gaf.

Het dorpsbezoek stond in het teken van twee bedrijfsbezoeken en een discussie tussen het Plaatselijk Belang en collegeleden over de ontwikkelingen in het dorp. Daarbij werd gekeken bij het bouwbedrijf Hollema en vervoerder Dalstra, waar samen zo’n 150 personen werken. Volgens wethouder Jan Lammers (CDA) twee voor het dorp erg belangrijke bedrijven. Ook werd er gekeken bij de starterswoningen, waarvan de bouw enige tijd geleden begonnen is. Voor het Plaatselijk Belang is het binnenhouden van de jeugd belangrijk. “Wij willen hier meer jonge mensen. We zitten centraal in het noorden en dichtbij de A7,” noemde voorzitter Jan Durk Benedictus als voordelen van het dorp.

Wens was ook om de verkeersstroom aan te pakken. Nog steeds komen dagelijks duizenden auto’s door het dorp, die op deze manier andere wegen in de regio omzeilen. Vooral op de Jan Binneslaan, Vierhuisterweg en Gedempte Vaart is het iedere ochtend erg druk. Volgens het Benedictus moet objectief worden vastgesteld hoeveel verkeer er iedere dag passeert. Volgens hem kan dit gedaan worden met verkeersmetingen. Daarop vertelde Lammers dat de gemeente achter de schermen al kijkt naar maatregelen om de weg minder aantrekkelijk te maken voor automobilisten. Wethouder Van der Veen vulde hem aan: “De weg moet gewoon minder aantrekkelijk worden gemaakt voor mensen die er niet hoeven te zijn. Bij de reconstructie moeten we dat meteen aanpakken.”