De Woldborg Grootegast

0
212
Ongenode Gast Woldborg 1

Datum: donderdag 15 november

Tijd: 14:30 uur

Locatie: De Woldborg, Grootegast

Normaal kan de Woldborg in Grootegast zich redelijk redden met haar eigen miniparkeerplaats voor de school. Afgelopen donderdag was dat wel anders. Toen stond namelijk de heropening van het schoolgebouw op het programma. Een moment waar jaren naartoe was gewerkt door de schoolleiding. Met een spectaculaire dans openden de leerlingen zelf het nieuwe deel.

Directeur Gert van Dijken staat donderdagmiddag de gasten op te wachten. Iedereen krijgt persoonlijk een hand, terwijl leerlingen voor koffie en thee zorgen. Ook is er iets lekkers, voor de snoepers. De kantine van de school stroomt langzaam vol met vooral mensen die er normaal niet iedere dag komen. Mannen in pakken en vrouwen in keurige jurken zoeken hun plekje, terwijl enkele dames in lichte spanning hun plekje voor de dans uitzoeken.

Als iedereen binnen is neemt Van Dijken het woord. Na nog geen drie dingen gezegd te hebben, gaat voorin een jonge dame krijsen. Het publiek kijkt verschrikt op als nog eens een aantal jongeren gaan rennen. Gewapend met een rolstoel crossen ze door het publiek. Het zijn de toekomstige zusters van de school, die het publiek even flink opschudden.

Het officiële gedeelte volgt. De zaal kijkt naar een zeer gelikt reclamefilmpje van de school. Om het geheel toch nog enigszins schools te laten lijken, mochten twee leerlingen de voice-over inspreken. Daarna is het woord aan de directeur. “Iedereen is van harte welkom op deze gezellige en bruisende school,” begint hij. “Dit gebouw was veel te klein. Een aantal jaren geleden wisten we al dat het tijd was voor een verbouwing. Allerlei plannen hebben we gehad. Zo hebben we zelfs gesproken over het samenvoegen van een basisschool en een middelbare school onder één dak.”

Van Dijken blikt in zijn speech terug op de afgelopen jaren, waarbij het leerlingenaantal fors groeide. Momenteel zitten er 260 kinderen op de middelbare school, maar vorig jaar waren dat er nog 283. “In totaal biedt de nieuwe school plek aan zo’n 300 leerlingen, al verwacht ik niet dat we dat binnenkort gaan halen.” Van Dijken wijst daarbij op de opbouw van de bevolking en het feit dat er de komende jaren steeds minder jongeren in de omgeving van zijn school zullen wonen. Bij de ontgroening van de regio krijgen eerst de basisscholen problemen met de bezetting. Acht jaar later zullen de middelbare scholen volgen. “Voorlopig blijven we stabiel hoor,” glimlacht de directeur. “De jaren daarna bouwt het heel geleidelijk iets af.”

Aan wethouder Harmke van der Sluis ook nog de gelegenheid wat te zeggen. Achteraf zou het de laatste opening zijn geweest, die ze als wethouder deed. “Ik ben er trots op dat wij in onze gemeente met onze omvang twee middelbare scholen hebben,” zei ze. Volgens haar was de verbouwing nodig om mee te gaan met de tijd. “Dit heeft daartoe een goede aanzet gegeven. Het onderwijs is belangrijk voor ons als gemeente.” Als cadeau nam ze nog een cheque van € 115,- mee voor de school.

Dan volgt de opening met veel spektakel. Op het nummer Gangnam Style van de Koreaanse zanger PSY gaat een gelegenheidsdansgroep helemaal los. De jongeren hebben de hele middag getraind op deze paar minuten. Iets wat bij de ene voor meer resultaat zorgde, dan bij de ander. Uiteindelijk wordt door een grote papieren muur gesprongen. Het is het einde van de dans en het begin van de open middag voor de genodigden. In aparte lokalen kunnen zij kijken naar de prestaties van de verschillende leerlingen. Zo wordt er in één lokaal muziek gemaakt met alternatieve instrumenten, terwijl een paar deuren verderop een grote groep jongeren staat te zingen. De gasten kijken tevreden toe en diezelfde blik heeft ook Van Dijken de rest van de middag op zijn gezicht.

 

Ongenode Gast Woldborg 3

Ongenode Gast Woldborg 4