Diner der Verleiding

0
174
Surhuisterveen Dalstra Reizen-1

Verleiden; iemand overhalen tot. Precies zoals wij het zien met dit bijzondere Diner dat op poten is gezet. Het Diner der Verleiding op 13 december in Hotel Aduard. Laat je verleiden tot genieten, laat je verleiden tot lekker eten, laat je verleiden tot lachen en misschien soms een traantje wegpinken… Laat je verleiden om te komen.

Vorige week presenteerde de Streekkrant het Diner der Verleiding. Nu de dagen korter worden en de duisternis eerder invalt, willen we zo graag een ieder die het moeilijk heeft een hart onder de riem steken. Kerstmis hoort een feest te zijn, twee dagen vol gezelligheid en samen zijn en niet iets waar je als een berg tegenop ziet. Het Diner der Verleiding is voor alle mensen die alleen zijn of zich alleen voelen. Dit betekent echt niet dat je weduwe of weduwnaar hoeft te zijn. Eenzaamheid is een gevoel wat zich van ons allemaal wel eens meester maakt. Leef jij je leven zonder uitschieters: ga je braaf naar je werk, haal je je magnetronmaaltijd en eet je die alleen op de bank op daarna? Of ben je naar het hoge noorden gekomen voor de liefde, maar wil het met de vrienden hier nog niet vlotten? Het kan natuurlijk ook zijn, dat je dolgraag een avondje uit zou willen, maar dat de financiële positie het niet toelaat. Er kunnen zoveel redenen zijn, waarom eens gezellig samen met anderen genieten van een bijzondere avond, heel erg welkom is.

Er zijn al een hoop mensen die zich belangeloos inzetten om deze avond tot een succes te maken. Zowel burgemeester Bert Swart van Zuidhorn als burgemeester Kor Dijkstra zullen aanschuiven op 13 december. Beide gemeentes stellen geheel belangeloos een bedrag beschikbaar om het Diner mogelijk te maken. Hotel Aduard stelt een prachtig dinerbuffet met een hoop streekgerechten én alle consumpties beschikbaar. Deelname aan het Diner kost dus helemaal niks!

Dalstra Reizen uit Surhuisterveen is zo gul om een bus beschikbaar te stellen, zodat iedereen bij het Diner aanwezig kan zijn. Deze bus zal langs meerdere vertrekpunten rijden, welke na het verzamelen van alle aanmelding worden vastgesteld. Hein Bouma, die al dertig jaar werkzaam is voor het deze reisonderneming, die zich bezig houdt met het vervoeren van mensen en organiseren van vakanties en dagtochten, zegt dat het bedrijf graag zijn medewerking verleent. “Een erg leuk idee”, laat hij weten. “Ook wij organiseren veel reizen met Kerst voor de doelgroep die met Kerst niet alleen thuis wil zitten, dus ik weet hoeveel mensen voor dat vraagstuk komen te staan. December is dan natuurlijk een gewilde tijd om naar Kerstmarkten te gaan. Maar we organiseren ook bijvoorbeeld veel cruises, waarbij men toch echt het samen zijn gevoel krijgt.”

Veel van de chauffeurs die werkzaam zijn in het bedrijf zullen de Kerstdagen dus ook niet thuis vieren. “Nee”, beaamt Hein, “maar als chauffeur weet je natuurlijk wel dat je veel in de weekenden en met de feestdagen op pad zal zijn. We zorgen er wel altijd voor dat de chauffeurs die met Kerst op pad zijn, dan ook een vrouw, vriendin of partner mee kunnen nemen.”

Inmiddels begint de Kerstsfeer in het bedrijf alweer aardig binnen te druppelen. “Eind november beginnen de reizen alweer. Een speciale cruise door Zweden en Denemarken en vele Duitse steden zijn natuurlijk ook alweer vol in de Kerstsfeer. Dat is daar veel meer dan hier.” Zelf gelooft hij het wel. “Ik heb er al zoveel gezien!”, zegt Hein lachend. De Streekkrant is in elk geval blij dat dit bedrijf, de grootste touroperator van het noorden met dertig touringcars en tachtig werknemers, geheel belangeloos in deze drukke tijd een bus beschikbaar stelt.

En het mooie is, dat dankzij deze bus, het mogelijk is dat mannenkoor KUG komt optreden. Vijfendertig man sterk en altijd in voor een gezellige avond. De mannen repeteren deze bewuste donderdagavond toch in De Opstal, dus vinden het geen probleem deze repetitie te onderbreken om ook even tijdens het Diner voor opluistering te zorgen. “Hartstikke leuk”, laat voorzitter Herman Mulder weten. “We zijn altijd wel in om iets voor een goed doel te verzorgen. Wat we gaan zingen? Van alles. Populaire muziek voor jong en oud. We zijn geen klassiek koor, oh, en al helemaal geen shantykoor”, voegt hij er nog lachend aan toe. De kans om de mannen live te zien, is al niet zo groot, aangezien ze proberen niet te veel op te treden in een jaar. “Een vier à vijf keer en dan is het wel goed. Altijd in maart in Vierhuizen en in februari op Schiermonnikoog. En daarnaast natuurlijk in april ons eigen concert hier in Zuidhorn. Dat was de afgelopen twee jaar een groot succes, dus daarmee gaan we ook volgend jaar op dezelfde voet verder.”

Sjoert van der Naald, getipt als één van de beste vertellers van Mien Westerkwartier, ‘een stem met een mooi randje’, hoefde ook niet na te denken voor hij zijn medewerking toe zei. “Een heel goed idee, dit Diner”, zegt hij. “Heel sociaal in deze harde wereld.” Hij is één van de eerste vertellers die actief was voor Mien Westerkwartier en heeft speciaal voor de avond al een nieuw verhaal ingestudeerd. Hij wil hierover best een tipje van de sluier oplichten. “Het gaat over een harpspeler die zeer bekend is in het land. Hij wordt door de koning gevraagd om een Kerstverhaal te vertellen, maar hij is getrouwd en heeft ook een kleinkind en een hondje die op hem wachten. Hij heeft beloofd op tijd terug te zijn, maar of hij het haalt?” Het belooft een prachtig verhaal ondersteund door muziek te worden. De foto van Sjoert, maakte Omke Oudeman onlangs bij de finale van ’t Schierste Verhoal.

Naast mannenkoor KUG en verteller Sjoert van der Naald, hebben ook de zangers Adrian Mey en Sijtse Scheeringa toegezegd hun medewerking te verlenen. Adrian Mey zal ervoor zorgen dat zelfs in de bus al, de sfeer er goed in zit!

Het mag wel duidelijk zijn, dit wordt een verleidelijke avond! We hopen nu dat iedereen die er zin in heeft om ook eens aan te schuiven bij anderen en er voor in is er een gezellige en sfeervolle avond van te maken, zich opgeeft!

Tot nu toe blijkt wel dat er behoefte is aan een verzetje. Emoties kwamen meer dan eens naar voren in de telefoongesprekken. Redenen te over, waarom de eenzaamheid zo nu en dan de overhand neemt. ‘Mijn kinderen wonen her en der over het land verspreid’, ‘mijn man is 25 jaar geleden overleden en ik ben altijd alleen gebleven’ en ‘mijn gezondheid noodzaakt mij vaak tot thuisblijven’. Gelukkig brengt het Diner nu al de omslag voor een aantal mensen. “Ik zie het al aankomen: met de Kerst ben ik weer alleen. Nou, ik kruip niet achter de geraniums!”, zei een enthousiasteling al.

Laat je verleiden en meld je aan. Het Diner der Verleiding is bedoeld voor inwoners uit de gemeentes Grootegast en Zuidhorn en zoals gezegd voor iedereen die dit verzetje juist nu kan gebruiken! Aanmelden kan via destreekkrant@media-totaal.nl of telefoon 050-4065040. Per post kan ook: De Streekkrant, o.v.v. Diner der Verleiding, Postbus 116, 9300 AC Roden. Het Diner der Verleiding vindt plaats op donderdag 13 december en zal rond 18.00 uur beginnen. De bus zal langs meerdere opstapplaatsen rijden, die binnenkort in de Streekkrant vermeld worden. Tevens worden alle deelnemers hiervan op de hoogte gesteld. Wellicht ten overvloed, maar deelname is dus geheel gratis! Vermeld bij opgave duidelijk de adresgegevens én de reden waarom juist jij wilt aanschuiven.

OPENDE / 28-9-2012 / Baron Theater, Mien Westerkwartier organiseerde de verhalen vertel wedstrijd 't Schierste verhoal' waarbij 8 vertellers de verhalen vertelden die of door hen zelf of door anderen werden geschreven. Hier Sjoert van der Naald in actie  / Foto: Omke Oudeman