Foppe de Vries

0
293
Buitenpost mmh foppe de vries-1

Voorzitter Stichting Maskelyn Buitenpost

“Maskelyn betekent zoveel als ‘voor elk wat wils’. Precies wat wij met onze culturele stichting ook willen: een programma samenstellen waarin voor iedereen wat te vinden is. Ieder jaar stellen we een programma samen met een drie voorstellingen voor het nieuwjaar en een drie erna. Wat erop het programma staat? Dat is heel divers. Van muziek tot toneel. Op 25 november organiseren we een ‘sjoch-concert’ waar een jong duo aankomende muzikanten optreedt in het restaurant van de Kruidhof, gevolgd door ons traditionele zondagmiddag Kerstconcert op 16 december in de Ned. Herv. Kerk. In het nieuwe jaar organiseren we op 20 januari een familie theatervoorstelling in het gemeentehuis, op 3 februari een caféstuk van Anneke Wielsma en Gerrit Haaksma in het café The Point en op 24 maart komt Gerrit Breedler op deze zelfde locatie optreden. Op 12 april is er dan nog de uitgestelde voorstelling van Taeke van der Meer, die in oktober zou optreden, maar toen verhinderd was door ziekte.

Maskelyn is dertien jaar geleden ontstaan. In Kollum had je het Culturele Centrum waar altijd behoorlijk wat mensen uit Buitenpost heen gingen. ‘Kunnen we dit nou niet in eigen dorp’, rees op een gegeven moment. De eerste jaren was het beste moeilijk om naamsbekendheid op te bouwen. Tegenwoordig vallen de bezoekers uit het dorp zelf wel eens tegen, maar trekken we wel altijd uit de regio grote bezoekersaantallen.

Zelf ben ik van het begin af aan betrokken. Ik zit zelf in de toneelvereniging en heb dus veel contacten in die wereld. De club is niet helemaal meer hetzelfde als toen, maar de laatste zeven jaar bestaat het bestuur uit Ellie Kramer, Joke Bakker, Dictus Benedictus en ik dus. De dames regelen het programma, wij de randzaken zoals publiciteit en pr, raambiljetten ophangen en het bijwerken van het bord bij de ingang van het dorp. Eén keer per maand komen we samen en kiezen we gezamenlijk wie er op het programma komen te staan. We zijn er wel intens mee bezig; het moet allemaal kloppen.

Momenteel zijn we wel op zoek naar een extra persoon. Zelf hou ik er van het jaar mee op als voorzitter. In verband met gezondheidsproblemen lijkt het me beter dat ik de hamer over geef. Ik blijf natuurlijk wel in het bestuur zitten. Hoogtepunten in al die jaren? Oh, we hebben heel veel hoogtepunten gehad van de Fryske Toppers tot Friese gezelschappen die oude dansen presenteerden.”