Frans Hage

0
216
Frans Hage

De Zuidhorner Frans Hage heeft zijn bekendheid als kunstschilder vooral verworven met de auto’s die hij schilderde, zoals de naam van zijn activiteiten dat ook verwoordt: Autoart. Dat schilderen wil hij graag delen met de bewoners van het Zonnehuis door een introductie te geven in de teken- en schildertechnieken. Stapsgewijs wil hij de bewoners daarmee vertrouwd maken en hen inspireren om onderwerpen te zoeken welke met zijn hulp te verbeelden zijn op linnen of papier. Bij zulke sessies bleek dat het plezier om dat samen te doen de motor is om deze kunst te verkennen en te ontwikkelen. Het bleek bovendien dat zij die een lichamelijke of geestelijke beperking hebben die kunnen overwinnen en gelukkig kunnen worden met het talent dat velen van hen blijken te hebben. Degenen die half verlamd zijn door een beroerte of die licht dementerend zijn probeert Frans een individueel aangepaste begeleiding te geven, zodat ze toch kunnen schilderen en het geluk ervaren om op een plezierige manier een eigen wereld te verbeelden. “Een inspirerend voorbeeld is Gerrit Oskam, die de schepen schildert waarop hij gevaren heeft”, vertelt Frans. “Nadat hij heel ziek was geweest, ontdekte hij in de therapie in het ziekenhuis dat schilderen fantastisch kan zijn. Op zijn schepen herleefde hij zijn wereldavonturen, terwijl hij een echte fijnschilder werd.” Na de feestdagen wil Frans in januari 2013 weer starten met een nieuwe serie lessen en doorgaan tot half mei. “Voor veel bewoners van het Zonnehuis zijn de kosten een drempel. Daarom zoeken wij sponsoren die hen financieel of met schildermaterialen willen steunen. Kom een keer kijken wanneer u dit aanspreekt!” Frans is te bereiken via autoart@franshage.nl.