“Hier gebeuren geen illegale praktijken”

0
267
Opening Galerie de Kunsthof

“Hier gebeuren geen illegale praktijken”

GROOTEGAST – Onder grote belangstelling werd afgelopen vrijdag Galerie Kunsthof aan de Hoflaan in Grootegast geopend. Het was aan burgemeester Kor Dijkstra om de openingswoorden te spreken, waarna de kleinkinderen van galeriehouder Jelte Zwerver symbolisch de deur mochten openen. De nieuwe galerie moet ruimte bieden aan regionale kunstenaars.

Burgervader Dijkstra sprak lovende woorden over de galerie. “Dit is nu al de tweede keer dat ik op deze plek een opening mag doen. Eerst was het van het administratiekantoor en nu van de galerie. Ik ben er trots op.” Het gebouw kent een lange geschiedenis. Zo werd het al gebruikt voor het jeugdwerk en zat ook een peuterspeelzaal in het pand. Dat administratiekantoor is nog steeds in het pand gevestigd. Eigenaar Wiebe Eenling besloot begin dit jaar dat er een verbouwing nodig was. Doordat er ruimte vrijkwam, wilde hij iets nieuws. Iets met kunst.

Eenling maakte daarop een afspraak met de burgervader. “Tegen de secretaresses wilde hij niet vertellen waar het over ging en er mocht ook geen ambtenaar bijkomen. Normaal gesproken gaat zo’n afspraak niet door, maar voor Eenling maak ik graag een uitzondering,” memoreerde Dijkstra. Eenling wilde namelijk weten of het mogelijk was om in zijn pand een galerie te openen. “Omdat ik niet alles weet, hebben we er toch maar een ambtenaar bijgehaald. Die kon vertellen dat alles mogelijk was volgens het bestemmingsplan. Een galerie was geen enkel probleem. Hier gebeuren in ieder geval geen illegale praktijken,” waarmee Dijkstra subtiel verwees naar de huidige politieke crisis in de gemeente.

Later bracht Dijkstra Eenling en Zwerver bij elkaar. Samen kwamen ze eruit en vanaf nu is iedere werkdag de galerie geopend. “Ik ben er trots op,” zei Dijkstra. “Dit centrum verdient gewoon een mooie galerie. Blij ben ik ook dat de kleinkinderen van Zwerver de galerie willen openen, want zij zijn onze toekomst!”