Kor de Wagt nieuwe wethouder Grootegast

0
128

PvdA neemt politieke stokje VVD over

GROOTEGAST – PvdA-voorman Kor de Wagt wordt vanavond beëdigd als de nieuwe wethouder van de gemeente Grootegast. Hij volgt daarmee Harmke van der Sluis (VVD) op, wiens partij vorige week gewipt werd uit de coalitie. Reden daarvoor was een vertrouwensbreuk tussen de fractievoorzitters van het CDA, de ChristenUnie en VVD. Van der Sluis besloot daarop haar biezen te pakken.

Het was een tumultueuze week in het meestal zo rustige politieke landschap van Grootegast. Waar de gemeenteraad normaal gesproken niet veel meer doet dan het goed of afkeuren van voorstellen van het college, was er afgelopen week echt heibel in de groep. Daar werd door de christelijke partijen besloten een punt te zetten achter de samenwerking met de liberalen. Een besluit dat bij vrijwel iedereen insloeg als een bom.

Direct na de val werd achter de schermen begonnen met de opbouw van een nieuw college. Daarin mag de PvdA deelnemen en dat betekent een verschuiving van het beleid. Zo gaat de gemeente de komst van een eventuele voedselbank ondersteunen en gaat zij opnieuw kijken naar een oplossing voor de plas Strandheem. Een al eerder aangekondigd plan voor startersleningen zal begin volgend jaar al het daglicht zien. Namens de partij mag voorman Kor de Wagt aanschuiven als wethouder. Myra Eeken-Hermans uit Grootegast neemt zijn raadszetel over. Zij was eerder raadslid voor de partij en is huidig afdelingsvoorzitter.

Journalist Johannes Dolislager van De Streekkrant maakte een reconstructie van het afgelopen politieke jaar, welke te lezen is op pagina 11.