Grijpskerk wint met Bernard Steenbergen; Aduard 2000 verliest nipt

0
292

STREEK – Grijpskerk boekt wisselende resultaten. Na het verlies van vorige week volgde zaterdag weer een winstpartij: 5-1 tegen ONT. Buitenpost won met 1-0 van VEV’67 (zie uitgebreid verslag). ‘t Fean ’58 leed verlies in de topper tegen Heerenveense Boys: 1-2. Ook Aduard 2000 en Opende gingen onderuit. FC LEO pakte eindelijk weer de volle buit. Zuidhorn is op titelkoers (3-0 winst op TEO). Fc Grootegast haalde uit tegen GEO: 6-1.

Bij GRIJPSKERK vierde Bernard Steenbergen zijn verrassende rentree. Door de zieke Wiebe Loonstra belde trainer Henk Buikema de alweer trainende Steenbergen, die het voetbal miste. Steenbergen scoorde prompt in een wedstrijd waarin Grijpskerk geen tegenstand had van ONT. Het werd 5-1, maar 10-3 had ook niet misstaan. Grijpskerk klom door de winst een plaatsje, ten koste van Kollum. ‘T FEAN ’58 had bij winst de kop kunnen overnemen, maar verloor op It Ketting de topper tegen Heerenveense Boys. Volgens doelman Jelmer van der Meer was de nederlaag niet terecht. “Over beide helften kregen wij de beste kansen”. De bezoekers scoorden twee keer uit de rebound. De winnende 1-2 viel uit een vrije trap. “Die vrije trap werd niet goed door mij verwerkt”, bekende Van der Meer. Met een vreemde carambole rolde de bal het doel in. Het was verder geen wedstrijd van topniveau, maar waarin wel veel gebeurde en af en toe ook opstootjes. Door het verlies van de Feansters is het gat met de koplopers groter geworden. ‘t Fean ’58 blijft wel keurig derde. Bij ADUARD 2000 trad de oude ongeschreven voetbalwet weer in werking: als je zelf niet scoort doet de tegenstander het wel. Die opponent in Aduard was Olympia ’28. Aduard kreeg in de eerste helft vier opgelegde kansen. In de tweede helft hetzelfde beeld. “En dan krijg je vechtvoetbal en wie scoort is dan spekkoper”, weet trainer Rob Vliek. Hetgeen gebeurde. De paars-witten hadden pech. Zo raakte Matthijs van Beusekom de lat. “Al met al zijn we er bekaaid vanaf gekomen. Aduard heeft geen ploeg die va banque kan spelen en de wedstrijd op zijn kop kan zetten”. Wierd Kuipers, de geplaagde oefenmeester van OPENDE, was zwaar teleurgesteld over de zware 5-1 nederlaag bij het nietige Westerlee. “Eigenlijk is het niet zo verrassend. De ene week spelen we goed, de andere week slecht. In de koppies zit toch een instelling van ‘dat doen we wel even’. En dan worden excuses gezocht als een slecht veld, waar zij ook op ‘ballen’. We zijn dan ook op alle fronten afgetroefd. We acteerden op het niveau van de onderste plaats”. FC LEO won weer eens, na twee gelijke spelen. Het was een beloning voor de goede laatste weken. Het ‘afwachtende’ Poolster scoorde wel de openingstreffer. Vervolgens toonde LEO weer de agressie van vorige week en schroefde het tempo na rust op. De broertjes Buikema hadden net als voorbereider Marco Rietema een groot aandeel in de 1-2 winst. LEO is al zes wedstrijden ongeslagen en hoopt dit vol te houden tot 31 december. De insteek bij trainer Jan Jaap Zijlstra is voetbal: “Ik wil niet op vliegveld Eelde staan, waar de ballen over je heen suizen”. OKVC zit in de bekende hoek. De ploeg van Jurrie Smit won in eigen huis zeer geflatteerd van het hooggeklasseerde De Pelikanen. Het leek een typische 0-0 wedstrijd. Maar na een aanval van de gasten, waarna de bal niet goed werd weggewerkt werd het 0-1. En na een misverstand konden vier Pelikanen uitbreken en werd aan de noodrem getrokken. De vrije trap betekende 0-2 en werd het nog 0-3. OKVC kreeg ook een paar beste kansen en had recht op meer. “We scoren altijd. Toevallig tegen ploegen uit Appingedam niet. Bij OKVC zitten veel spelers in de lappenmand, waaronder de hele verdediging. “En daarbij gaat het niet om kleine gevallen”, wil trainer Smit benadrukken. Fc GROOTEGAST was heer en meester in de thuiswedstrijd tegen GEO en drukte dit ook uit in doelpunten. Thomas Swieringa die in de punt van de aanval werd gezet brak de ban. Bij rust was het 3-1. In de tweede helft deed de ‘groen-witte trots’ het nog dunnetjes over: 6-1. Grootegast sloot door de winst weer aan bij de top drie. Zelfs met een compleet andere voorhoede – vanwege blessureleed- boekte ZUIDHORN zaterdag een regelmatige 0-3 zege op het zwakke TEO. Van het ‘nieuwe’ spitsentrio scoorde Jurrie Schakel twee keer. “Het is dan wel handig dat je een brede selectie hebt”, vindt trainer Martin Lobers. Smet op de wedstrijd was het uit de wedstrijd schoppen van Chris Sikkema. ASC’75 verloor zaterdag weliswaar van Ternaard, maar draait als eerste jaars vierde klasser een voortreffelijk seizoen. De 3-1 nederlaag was niet nodig. ASC was in de eerste helft niet bij de les en de 2-0 achterstand wisten de rood-witten niet om te buigen. ASC blijft derde en dat is boven alle verwachting. “We hebben een bredere selectie dan vorig jaar. De spelers op de bank doen niet veel onder voor de vaste waarden”, verklaart Jelle de Wind het succes. GSVV lijkt meer bezig met bierweddenschappen dan met voetbal. Het heeft wel positief effect. GSVV won ook bij streekgenoot Drogeham afgetekend: 0-3. GSVV speelt elke wedstrijd om een kratje bier. Zelfs trainer Auke Bosma doet aan dit feest mee. Hij kwam zijn belofte na bij ‘rechtstreeks scoren uit een hoekschop’. Met 30 punten uit 11 wedstrijden en een tweede plaats doet GSVV het erg goed . VVSV’09 en Tolbert hielden elkaar in evenwicht: 2-2. Op de ranglijst is er ook sprake van gelijkwaardigheid. De kobaltblauwen staan evenwel een plekje hoger. DE LAUWERS verraste in de uitwedstrijd nummer twee Harkema Opeinde. De blauw-witten wonnen zelfs met 0-4. De Lauwers kan meteen doorgaan titelgegadigde, want de achterstand op de koploper is slechts twee punten. NIEKERK is de derde vereniging die dubbele cijfers behaalde tegen het ‘lachertje van de Vijfde Klasse’, Jistrum. De roodhemden brachten een 12-1 op het scorebord. In de zondagafdeling won ZUIDHORN met klein verschil van Bedum. De thuisclub moest wel eerst een achterstand wegpoetsen. De na een zware blessure weer teruggekeerde Bart Brandt Buys zette de groenen weer op het goede spoor en tien minuten later besliste Yashin ter Veen de wedstrijd: 2-1. Bedum gaf aan het eind nog wel druk, maar Zuidhorn hield stand. Een niet compleet NIEKERK werd terecht naar een nederlaag gespeeld door Bellingwolde. De thuisclub kwam met 1-0 voor en had de 2-0 moeten maken. Binnen drie minuten waren de rollen omgedraaid: 1-2. In een alles of niets-poging kreeg Niekerk niets, zelfs geen penalty. Het werd uiteindelijk 1-4. “Er had meer ingezeten, maar de scherpte was er niet”, concludeerde leider Marco Oosting simpel. Ook SURHUISTERVEEN kreeg met 4-1 klop. De oranjehemden hadden nog nooit verloren bij ODV. Zondag pakte dit even anders uit. De gasten lieten het in de eerste helft liggen. ODV gaf een lesje in effectiviteit – met topspitsen als Folkert Hoekstra- en leidde met 2-0. De 2-1 was wel een aanknopingspunt, maar verder kwamen de bezoekers niet. Een gehavend KLOOSTERBUREN ging met een angstig gevoel naar Tolbert, maar dit bleek niet nodig. De promovendus gaf geen kans weg en had in plaats van 0-1 ook met 0-4 kunnen winnen. Anne-Jan Ozinga was matchwinner. Kloosterburen pakte in twee weken zes punten van de concurrentie. GVB verloor vooral van zichzelf in EENRUM. Qua voetbal was GVB gelijkwaardig, maar gaf de doelpunten als Sinterklaas weg. Na de 2-0 ruststand hadden de gasten de 2-1 op de schoen. De thuisclub trof wel doel: 3-0. De rood-zwarten behielden door de winst de aansluiting met de bovenste ploegen.