VV Buitenpost en KV Flamingo’s willen kunstgras

0
155
Buitenpost kunstgrasveld

Voetballoze zaterdagen en afgelaste korfbalwedstrijden

BUITENPOST – Een wens die er al jaren is, maar waar sinds dik een jaar fanatiek aan gewerkt wordt: VV Buitenpost en KV Flamingo’s willen kunstgras. Een wens die vooral sinds de start van dit seizoen extra dringend is geworden. De getallen zeggen genoeg. Meerdere ploegen speelden tot nu toe van de zeven wedstrijden slechts twee en in totaal zijn er al meer dan 67 wedstrijden afgelast op de thuisbasis van de clubs.

Tineke van der Kooij maakt deel uit van de speciale kunstgrascommissie die de clubs in het leven riepen. Op de vraag van welke ‘tak’ zij is, moet ze lachen. “Nou, mijn ene zoon zit op korfbal en mijn andere zoon op voetbal”, vertelt ze. “Ik ben zelf actiever voor het korfbal, maar mijn man is weer leider bij voetbal. Ik kom bij alles kijken, dus het maakt mij uiteindelijk niet uit. Bovendien”, maakt Tineke duidelijk, “van nature hebben korfballers en voetballers niet veel affiniteit met elkaar, maar tegenwoordig zoeken we elkaar op. Wat een onzin al die rare vooroordelen; we zitten op één terrein en delen hetzelfde belang.”

En dat terrein, dat is nou net het probleem. “De plek is veenachtig, het is een heel nat gebied en helemaal niet geschikt als sportveld. De vorige ambtenaar van sport kwam hier eens en vertelde dat hij hier vroeger kon schaatsen als het winter was; dat geeft al aan hoe nat het is.” Waar de clubs zich in het verleden nog wel aardig konden redden, is dat de laatste jaren en zeker na dit natte najaar wel anders gesteld. “Ja, het is nu echt actueler en dringender geworden”, beaamt Tineke. “Eén dag stevige regenval en het is over. Ook al is het de hele week droog, als het vrijdags hard regent, dan weten wij al hoe laat het is.”

Zo langzaamaan komen de clubs in een onmogelijk pakket terecht. Zoals genoemd hebben sommige ploegen nog maar twee van de zeven geplande wedstrijden kunnen spelen, wat bijvoorbeeld een nogal vertekend beeld in de competitie oplevert. Twee kunstgrasvelden, één voor de korfballers en één voor de voetballers moet de oplossing brengen. “Ja, twee inderdaad. We hebben gepoogd samen te doen, maar de ruimte is maar beperkt. Alleen de voetbalvereniging heeft al 500 leden en die moet het nu met maar drie velden doen. Er is nog een vierde, maar omdat daar geen drainage ligt, hoeven we die al helemaal niet mee te tellen. De korfballers hebben nu één veld tot hun beschikking, waar we drie korfbalvelden op kunnen leggen, maar deze afmeting is sowieso te klein naar de officiële eisen van de bond. Bovendien worden hier niet alleen de wedstrijden gespeeld, maar moeten we ook altijd op hetzelfde plekje trainen.” En dan is er nog een probleem. “De lichten van de voetbalvereniging bestrijken nu maar tweederde van het veld met licht. Soms moeten we in de pauze van een wedstrijd het veld verleggen.”

“De gemeente wil graag sport propageren, maar nu kan het trainen niet eens doorgaan”, gaat Tineke verder. Al meerdere malen werd er een verzoek naar de gemeente gericht. “Afgelopen zomer hebben we officieel om medewerking gevraagd. De wethouder kwam samen met een ambtenaar langs, maar zal je altijd zien; toen was het prachtig weer. De dag erna begon het weer te regenen en diezelfde avond kon er alweer niet getraind worden.” De jeugd is er helemaal mee aan. “De jongens van A2 hebben onlangs een brief geschreven aan de gemeenteraad. Zij hadden op dat moment nog geen enkele competitie wedstrijd thuis kunnen spelen.” Wethouder Marten van der Veen kwam als reactie spontaan langs op een zaterdag, waar hij overigens geen van de spelers trof, omdat de wedstrijden weer eens afgelast waren.

Tot nu toe is de gemeente heel helder geweest. “Ze begrijpen het wel, maar er is geen geld voor. Als het nodig is, kunnen we best zelf iets bekostigen, maar een heel kunstgrasveld kost minimaal vier ton”, sombert Tineke. Nog maar een dikke vijf jaar geleden, zijn een deel van de velden geheel gerenoveerd. “De velden zijn afgegraven, er is veel zand gestort en er is een nieuwe afwatering aangelegd. Ja, dat zal wel een aardige cent hebben gekost. Of het een verkeerde inschatting is geweest van de gemeente? Het blijkt niet te werken in elk geval. Maar geen negatieve woorden over de gemeente, geld is echt een probleem. Onze gemeente is niet zo rijk. Kom je in Smallingerland, dan zie je in de kleinste dorpjes prachtige clubgebouwen en overal kunstgras.” Een aantal selecties traint zelfs wekelijks op het kunstgras van Rottevalle.

De gemeente Achtkarspelen laat ondertussen weten druk bezig te zijn om een oplossing te vinden. Het college van B&W onderzoekt of een coöperatie van sportverenigingen het onderhoud van sportvelden kan uitvoeren. Sportverenigingen kunnen dat goedkoper doen dan de gemeente. Het geld dat de gemeente vrij speelt, wil het college gebruiken voor een deel van de financiering van de aanleg van kunstgrasvelden in Harkema, Twijzel en Buitenpost en de renovatie op termijn van het kunstgrasveld in Surhuisterveen. Daarnaast wil zij grond met een sportbestemming verkopen ten behoeve van woningbouw. Het gaat daarbij om een deel van het Mejontsmaterrein in Buitenpost, de ijsbaan in Harkema en het korfbalveld in Twijzel. Daarvoor moet wel de bestemming van deze locaties worden aangepast. De opbrengst hiervan zal ten goede komen aan de kunstgrasvelden. De gemeenteraad van Achtkarspelen bespreekt het voorstel van b&w op 22 november.

De clubs twitteren er ondertussen lustig op los. Er is een speciale account aangemaakt, @kunstgrasbp, waarop regelmatig ‘droogjes’ wordt gemeld welke wedstrijden zijn afgelast, met toevoegingen als ongelooflijk, teleurstellend en doodzonde. Het doel is duidelijk, alleen de weg ernaartoe, of beter, de perfecte voorzet ontbreekt nog. “Het komt zeker tot zelfwerkzaamheid of acties. Je kunt wel mopperen, maar dan moet je initiatief nemen.”