Een combinatie van passies en volharding

0
181
Zuidhorn KC Marianne vogel-1

‘Gedeelde stad, geheelde stad’ geschreven door Zuidhornse Marianne Vogel

ZUIDHORN – Marianne Vogel uit Zuidhorn presenteerde onlangs haar eerste thriller. Zij besloot het roer om te gooien, wat uiteindelijk resulteerde in de totstandkoming van het boek ‘Gedeelde stad, geheelde stad’. “Wonderlijk dat het er nu ligt”, zegt ze terwijl ze trots een blik werpt op de stapel boeken, waar toch echt haar naam op staat.

“Of ik het idee om een thriller te schrijven altijd al had? Helemaal niet”, vertelt Marianne met een lach. “Ik ben Germanist en was docent Duitse taal en literaruur aan de Rijks Universiteit Groningen. Maar dat liep niet lekker, ik zat vast, er werd veel bezuinigd en voor mijn gevoel had ik behoefte aan wat fleurigs in het leven. Ik sprak daarover met mijn man en een goede vriend en die opperden dat ik dan een detective moest gaan schrijven. Je leest ze van jongs af aan en hebt altijd wel iets te vertellen over de personages of de verhaallijn.” Het muntje viel op zijn plek. Marianne is een groot liefhebber van dit genre. “Als kind las ik de detectives van mijn vader al; ik vrat me er echt door.”

Hoewel Marianne direct het gevoel had van ‘dit is het moment’, kwam ze wel voor een groot aantal uitdagingen te staan. “Ik kon wel schrijven”, vertelt ze, “maar ik was gewend wetenschappelijk te schrijven. Heel zakelijk, objectief en met veel afstand. In dit boek wil ik emoties uitdrukken, spanning, dus ik moest echt in de personages kruipen. Hoe ik dat uiteindelijk heb gedaan? Nou, ik heb er negen jaar over gedaan”, vertelt ze lachend. “Maar dit is wat ik eigenlijk heel leuk vind. Je loopt tegen van alles aan. Dus ik heb veel gelezen in andere boeken en heel veel laten lezen aan andere mensen. En gewoon doorgaan.”

Inmiddels had ze haar baan als docent gezegd en was ze een coaching praktijk begonnen. Hoewel dit haar goed bevalt, besloot Marianne op een gegeven moment meer tijd vrij te maken voor het boek. “Ik werkte er ’s avonds aan, maar merkte dat ik de draad kwijt raakte. Dus toen heb ik gezegd: ik beschouw dit als meer dan een hobby en heb besloten twee dagen in de week geheel aan het schrijven te wijden.” Langzaamaan vormde het verhaal zich onder haar handen. “Ik had een lijn en wist wie de moordenaar moest worden, maar hij werd het uiteindelijk niet”, vertelt ze verrassend genoeg. “De figuren ontwikkelen zich en gaan dingen doen, die ik niet had verwacht.” Kaartjes met de scènes hielpen haar de spanning in het boek goed te verdelen. “Spanning geeft het ritme aan in een detective. Per scène had ik aangegeven of het een rustpunt of juist piek was en zo kon ik goed zien, wanneer er te lang te weinig gebeurde.” Moeilijk om nog zoveel aan haar verhaal te schaven, vond Marianne het niet. “Ik ben gewend om met afstand naar literatuur te kijken.”

Nu is ze helemaal tevreden over het boek wat er ligt. “Nu is het echt rijp”, beaamt ze. Al haar passies kon ze in het verhaal kwijt. Het verhaal draait om speurderskoppel Frits en Sofie en speelt zich af in Berlijn. “Zelf ben ik in 1978 au pair geweest in Berlijn, dus delen van het boek zijn zeker geïnspireerd op mijn tijd daar. Je leent toch stukje uit je eigen herinneringen.” Maar ook haar ervaringen als coach, kregen een plekje. “Ik ben als coach heel erg bezig met zingeving en diepgang bij mensen. Er is ook ruimte voor een aantal levensvragen in het boek en daarom heb ik het ook een spirituele thriller genoemd.”

Haar verwachtingen nu: vooral veel lezers. “Het is een boek met veel laagjes, wat verschillende lezers kan boeien. Het is leuk voor de liefhebbers van detectives en spanning, maar ook de liefhebbers van Duitsland en Berlijn en dan zit er ook nog het stukje zingeving en verdieping in. Bovendien zit er veel spanning in het boek, omdat er veel gebeurt en er onverwachtse draaien aan het verhaal zijn gegeven. Er zit tempo in, wat maakt dat het lekker weg leest.” Ook haar uitgever, Aspekt, heeft er goede verwachtingen van. Een groot compliment is al het feit dat er nauwelijks iets aan de versie van Marianne werd veranderd, maar een echte aanmoediging is het beeldmerk van een Berlijns stoplicht mannetje op de zijkant van het boek. “Ja, speciaal voor mij ontwikkeld. Het idee is dat als mensen straks een serie in de boekenkast hebben staan, dat je dan al die mannetjes op een rij ziet.” Ze gaan er dus vanuit dat Marianne een blijvertje is. “Oh ja, het koppel gaat gewoon door”, beaamt Marianne lachend, terwijl ze nog een trotse blik op de stapel boeken werpt. “Ik ben al aan deel twee bezig!”

Op 23 januari wordt er in het Culturele Centrum Zuidhorn een literaire avond over ‘Gedeelde stad, geheelde stad’ georganiseerd. Het boek is te vinden via www.debosvogel.nl, www.uitgeverijaspekt.nl, ligt bij boekhandel Schoelier in Zuidhorn, of overal te bestellen onder ISBN nummer 9789461532497.