Een moeilijke strijd voor VV Opende

0
159
Opende voetbal Heraclieden-2

Thuisclub kan twee vroege tegengoals niet rechtzetten tegen De Heracliden

OPENDE – Opende zette de blamage in Westerlee (5-1 verlies tegen de hekkensluiter) voor een deel recht. De ploeg van hoofdtrainer Wierd Kuipers toonde in ieder geval strijdlust tegen een beter De Heracliden dat slechts zelden haar ware gezicht toonde. Door twee onnodige tegendoelpunten moest de thuisclub al vroeg in de achtervolging, zonder resultaat. "Ze willen wel, maar kunnen niet", zei een supporter van rood-wit treffend.

Die 0-2 kwam als een mokerslag aan. Het eerste tegendoelpunt viel uit een aanval waarbij Robert de Vries kinderlijk eenvoudig om de verdediging kon draaien en met zijn linkervoet in de uiterste rechterhoek raakschoot. Maar de tweede tegentreffer was helemaal niet nodig geweest. Henry van der Wal ging in de opbouw gruwelijk in de fout en verspeelde bal. De laatste man zette vervolgens de achtervolging in en trok aan de noodrem, net binnen of buiten het strafschopgebied. Scheidsrechter Visser aarzelde geen seconde: penalty. Roy Strepel stuurde Eddie Pijpker de verkeerde kant op. En dat na een openingsfase waarin Opende zich liet gelden tegen de subtopper en zelfs dichtbij de 1-0 was. Hendrik de Zwart had echter pech dat zijn inzet de buitenkant paal teisterde. De Heracliden had meer klasse, maar liet dit maar zelden zien. Opende vond steeds moeilijker een opening. Een keer bracht aanvoerder Jellinus Helmus met een dropkick door het midden Wilmer Ypenga in kansrijke positie, maar de spits was niet snel genoeg om doelman Pieter Buikema te verschalken. Voor het overige heerste De Heracliden dat via de zijkanten steeds gevaarlijk werd en het was aan Pijpker te danken dat het slechts bij 0-2 bleef bij rust. De trouwe aanhang die er vandaag weinig vertrouwen in heeft weet waar het aan ligt. "Dat heb je met een jonge ploeg; het is wisselvallig". In de tweede helft begon Stefan van der Veen klungelig achterin, maar de bezoekers die volgens trainer Jeroen de Munck maar op 60 procent speelden, straften dit niet af. Doordat Opende voorin het net niet kon vinden- het was al moeilijk genoeg met de mist- werd het een wedstrijd die geen kant op ging . Na het inbrengen van Henk Veenstra en later Martijn Cents werd het spel van Opende er wel beter op. En met name Rick van der Veen genoot veel vrijheid op de flank. De 23-jarige speler zette dan keer op keer de aanval op, maar werd weer simpel van de bal gezet. Kansen waren er van beide kanten nauwelijks. Een hoekschop voor de gasten werd door een verdediger van de thuisclub nog bijna in eigen doel getrapt. Het was een zeldzaam schermutseling voor het doel. En zo werd het een zielige vertoning, met name van de kant van Opende, waarbij het zelfvertrouwen momenteel ver te zoeken is. Er werd volop gestreden, maar met de moed der wanhoop. Het spel oogde bij vlagen aardig, maar miste stootkracht. Hendrik de Zwart bijvoorbeeld. De goaltjesdief die negen keer gescoord heeft, had de vorm zaterdag niet. Pas in de slotfase drongen de ‘roden’ serieus aan. Martijn Cents was zowaar dichtbij de aansluitingstreffer na een vrije trap, waarbij de Heracliden-sluitpost de bal losliet maar Opende niet bij machte was te profiteren. Vervolgens nog een gevaarlijke uitbraak, waarbij Rick van der Veen weer vrijbaan had, maar aansluitend de bal in de voeten van de tegenstander speelde. Dit gebeurde op deze mistroostige dag op de Olde Wierden te vaak en heeft alles te maken met het moeizaam draaiend elftal, dat na het vierde verlies op rij oppassen moet omdat de fatale streep akelig dichtbij komt. Wierd Kuipers zag niettemin lichtpuntjes na de zeperd in Westerlee (de in de wereld geslingerde ‘tweet’ ‘we pakken de drie puntjes wel even’ werkte als een rode lap op een stier voor Westerlee). "Dat De Heracliden weinig liet zien was de verdienste van ons". Na afloop dropen de moegestreden rood-witten af. En grepen naar het hoofd. Het is duidelijk: er zijn kopzorgen voor de jonge Peendermantsjes, die zich lelijk in de nesten hebben gewerkt. Er is nog niks verloren- daarvoor is het seizoen nog te lang-, maar als Opende – dat vorig seizoen ook moest knokken voor lijfsbehoud- zo blijft spelen dan wacht het een moeilijke strijd.

OPENDE-DE HERACLIDEN 0-2 (0-2); Scoreverloop: 20. Robert de Vries 0-1, 35. Roy Streppel 0-2 (pen.); Scheidsrechter: Visser (Broeksterwald); Gele kaart: Henry van der Wal (Opende), Wietse Eringa, Rick van der Veen (Opende); Toeschouwers: 150

OPSTELLING OPENDE: Eppie Pijpker, Stefan van der Veen, Henry van der Wal, Wietse Eringa, Patrick van der Molen, Rick van der Veen, Klaas Graansma (70. Martijn Cents), Jellinus Helmus, Hendrik de Zwart, Arjen van der Wal (65. Henk Veenstra), Wilmer Ypenga

STER VAN HET VELD: EPPIE PIJPKER (OPENDE); De 23-jarige doelman kreeg veel op zich af en hield de schade beperkt tot twee tegendoelpunten.