Einde van tijdperk na vertrek wethouder Van der Sluis

0
1638
Harmke vd Sluis 2011

“Besturen vind ik leuk; ik had het graag afgemaakt”

GROOTEGAST – Op 16 december 2003 begon het wethoudersavontuur van Harmke van der Sluis (VVD). Nu, bijna negen jaar later, eindigt het plots. Oorzaak is een ruzie in de coalitie waarna CDA en CU het vertrouwen in fractievoorzitter Gert van Werven en dus de VVD opzegden. Hoewel het plots was, kijkt ze wel terug op een mooie periode.

De vraag om wethouder te worden kwam in november 2003. Reden was het opstappen van wethouder Hazelhof. “Ik was nog fulltime boerin en werkte ongeveer anderhalve dag per week als bestuurder bij LTO-Noord. Het was op een middag dat Hendrik de Vries en Gert Datema mij belden. Ik was toen ook voorzitter van de lokale LTO-afdeling en dacht dat het daarover zou gaan.” Na een inleidend verhaaltje vroegen ze of Van der Sluis interesses had. “Ik dacht toen: oeps, kan ik dat wel? Ik kreeg anderhalve dag beslistijd.”

Van der Sluis besloot voor de baan te gaan. Halverwege november zat ze in de raadszaal om benoemd te worden. Toch ging het niet door. In de raad werd fiks gesproken over het aftreden van Hazelhof en halverwege de avond werd de vergadering geschorst. Van der Sluis kon weer naar huis. “Dus drie weken later zat ik er weer. Het was een sprong in het diepe. Het was hectisch, omdat je op een rijdende trein stapt. Je had allemaal lopende dingen en de baan was slechts bedoeld voor 0,6 FTE.”

Terugdenkend zal altijd het centrumplan in haar geheugen blijven. Vanaf het begin was ze er verantwoordelijk voor. “Er zijn momenten geweest waarop ik dacht dat we het niet zouden gaan redden. Je zet een koers uit. Ik wilde niet dat er sprake zou zijn van crisisbouw. Dus als er dingen zouden veranderen, moest dat aan de binnenkant zijn. Zo zijn de appartementen een stuk kleiner geworden. Ook hebben we gebouw C geschrapt. Ik ben blij dat de raad en het college het lef hebben gehad om daarin mee te gaan. Er staat nu iets heel moois. Je moet er niet aan denken dat het oude PTT-gebouw er nog gestaan had en die paarse Rabobank. Het waren gribussen geworden.”

Wat beter had gekund was de verslaggeving binnen het bedrijf Novatec. “De vergaderingen waren goed, maar de verslagen hadden beter gekund. Bij Novatec had je altijd een afweging te maken. Je wilde een eenheid uitstralen. Daarbij had je de belangen van het bedrijf en die van de mensen die er werken. Ik ben ervan overtuigd dat we alles altijd met de beste kennis en kunde gedaan hebben. Achteraf is het altijd makkelijk praten.”

De malaise bij Novatec zorgde ervoor dat de vraag werd gesteld of gemeenteraden wel genoeg invloed hebben op de werkvoorziening, als altijd overeenstemming moet komen met vier andere raden. Van der Sluis: “Als je gaat herindelen, zit je er als raad wel dichter bovenop. We gaan tegenwoordig steeds meer samenwerken. Bij het zoeken naar afstemming komen individuele raden steeds verder op afstand te staan. Dat is niet goed voor het democratisch bestel.”

Uiteindelijk werd het einde van de periode op 12 november ingeluid. Op die avond zegden CDA en CU het vertrouwen in de VVD op. Tot verassing van Van der Sluis, die pas de volgende ochtend het nieuws hoorde. Ze zag de val niet aankomen. Wel had ze eerder twijfels over het voortbestaan van haar carrière als Novatec weer in de raad besproken werd. “Er zijn raadsvergaderingen geweest waarbij ik in spanning erbij zat. Dan dacht ik weer; ‘Phoe, weer drie weken erbij’.”

Van der Sluis verwachtte dat de kou uit de lucht was na de excuses van Gert van Werven over zijn illegale Bed & Breakfast. “We hebben daarover met de fractie overleg gehad. Namens het college bood burgemeester Dijkstra het excuus aan voor het niet handhaven. Voor mij was het daarmee afgedaan.”

Van der Sluis zegt niet de enige geweest te zijn die van niks wist. “Mark de Haan wist van niks en ook de burgemeester moest het van mij horen. Of hij moet heel goed toneel kunnen spelen. Sjabbo Smedes bleek het achteraf wel geweten te hebben. Ik vind het jammer. Ik had deze periode graag vol gemaakt.” Uiteindelijk diende ze aan het einde van de week haar ontslag in. “Ik wilde niet afwachten tot ik weggestuurd werd.”

Over de botsing tussen Van Werven en Harry van der Tuin (CDA): “Misschien komt het omdat het tweetal teveel op elkaar lijkt.” De komende tijd wil ze rust houden en in januari op zoek naar iets nieuws. “Het is als een auto die tegen een boom botst, alleen moet de klap nog komen. Straks zal de echte stilte wel komen. Volgend jaar kijk ik dan weer verder. Ik ben hierdoor niet anti-politiek geworden. Besturen vind ik leuk.”