Ineke Ludema begint inzamelpunt voor voedselbank

0
203
Oldehove Voedselbank-1

“Het kan zo simpel zijn”

OLDEHOVE – “Ik zou wat moeten doen, het kan zo simpel zijn”, bedacht Ineke Ludema zich toen zij een verhaal las over de Voedselbank. Het bleef niet bij denken. Ineke bombardeerde zichzelf tot inzamelpunt en plaatste op meerdere plaatsen in het dorp inzamelkratten.

“Het greep me zo aan, om te lezen over mensen die zo’n moeite hebben om rond te komen,” vertelt Ineke. De schrijnende woorden ‘rondkomen van zestig euro’ schreeuwen als kop boven een artikel dat ze op tafel legt. “Ik heb mijn mailbestand gepakt en iedereen een mail gestuurd. En dan is Facebook en Hyves wel leuk”, voegt ze lachend toe, “want ook daarop heb ik direct een berichtje gezet.” Ineke doet duidelijk niet aan half werk. “In eerste instantie ben ik thuis begonnen, maar al snel heb ik ook nog een aantal brieven verstuurd.” Dat resulteerde in een krat bij de huisartsenpraktijk waar men in kan leveren, een krat in de PKN-kerk en een toezegging van de supermarkt Attent om een krat neer te zetten. Ineke benaderde ook de Vrijgemaakte Kerk, welke tot op heden nog geen officiële reactie heeft gegeven.

Tot nu toe kreeg Ineke al veel positieve reacties. “Je wilt het niet weten, zo leuk. Direct de tweede week besloten mijn oud-collega’s van de Karwei in Groningen een inzamelingsactie te organiseren en kwamen ze een enorme doos vol brengen. Maar er kwam ook een oudere mevrouw die de zolder aan het opruimen was. Zij had een doos vol met theedoeken en handdoeken, de kaartjes zaten er nog aan.” Bewust koos ze ervoor de mensen gewoon aan huis te ontvangen. “Het moet juist laagdrempelig zijn en ik denk dat dat beter gaat op particulier initiatief. Ik haal alles op in het dorp en een vrijwilliger van de voedselbank komt hier eens in de 4 weken langs. Ik zamel dan ook alleen houdbare producten in.”

Ineke zamelt in voor Voedselbank Het Hogeland, welke noodhulp biedt voor bepaalde tijd aan (verborgen) armoede in de gemeentes Winsum, Eemsmond en De Marne en op deze manier de voedselverspilling probeert tegen te gaan. “Tot nu toe komen ze tot en met Ezinge en eigenlijk is er een gat tussen Ezinge en Leek. Ik heb vorige week de politiek in Zuidhorn ook hierover aangeschreven, maar een raadslid antwoorde zich erin te gaan verdiepen, maar er nog niet de noodzaak in te zien.” Zelf ziet Ineke het in elk geval anders. “Weet je wat ik mooi vind? De voedselbank heeft geen kleur of politieke achtergrond; het is voor iedereen bereikbaar. Slechts een paar mensen twijfelden over het inzamelen: is het wel echt nodig? Nou, er zijn natuurlijk altijd wel strenge eisen waar de mensen aan moeten voldoen. En tuurlijk hebben sommige mensen bijvoorbeeld wel een nieuwere bank staan. Maar moeten ze dan hun hele huisraad verkopen voor ze hulp kunnen krijgen?” Ze zet voorlopig dapper door. Het geeft gewoon een kick, omdat er zoveel positiviteit uit komt.”

Wie ook wil bijdragen kan terecht bij één van de genoemde inzamelpunten of bij Ineke zelf aan de Hofmastraat 31 te Oldehove. Ze is te bereiken via de e-mail: ludema-muller@home.nl.