Pim Cazemier richt zijn pijlen op NK allround

0
171
DSK_STRK-p41.indd

‘Ik train minder maar schaats sneller”

DEN HORN – Na jaren keihard trainen, ziekte, uitrusten en weer opnieuw keihard trainen met als doel door te breken in het langebaanschaatsen, gooide Pim Cazemier vorig jaar het roer om. Het plezier in de sport hield hem altijd op de been. Toen ook nog de sponsor ermee stopte werd het tijd voor een nieuws koers.
"Mijn eigen weg", zoals de Den Horner het beschrijft. Weg van allerlei strakke regimes, knellende schema’s en de enorme druk om te presteren met minimale middelen. "Zodra ik merkte dat de lol er een beetje begon af te gaan, heb ik besloten een andere koers te gaan varen”, legt hij uit. Pim besloot zijn horizon eens te gaan verbreden en flirt sinds dit seizoen met het marathonschaatsen. Aangestoken door zijn vrienden Wierd Osinga en Jaap Ketelaar die hun vizier al langer op het ‘marathonnen’ hebben gericht.

Het langebaan schaatsen zit echter diep en ondanks het gebrek aan een sponsor heeft de zoon van oud top-marathonschaatser Lex, dit nog altijd niet helemaal achter zich gelaten. Sterker nog, hij wist zich twee weken geleden, tijdens de IJsselcup te plaatsen voor het NK afstanden. Hij mag zich in laten schrijven voor zowel de 1500 als de 5000 meter. Een mooie opsteker. "De laatste twee jaren heb ik me niet weten te plaatsen voor de 5 kilometer. Nu dus weer wel en daar ben ik erg blij mee. Ik schaats meer ontspannen, merk ik, en dat komt de prestaties ten goede. Door het marathonschaatsen heb ik wel iets aan snelheid op de 1500 meter ingeleverd, maar desalniettemin heb ik me weten te kwalificeren voor het NK afstanden. Mijn openingsronde in Thialf was de langzaamste, maar de slotrit juist weer de snelste.” Cazemier heeft meer plezier in het schaatsen dan de laatste jaren en dat komen de rondetijden ten goede. “Natuurlijk zal ik niet meer sneller worden op de korte afstand, maar toch wil ik me proberen te plaatsen voor het NK Allround kampioenschap.”

De Den Horner zal harde keuzes moeten maken de komende tijd. En dat is hij zich bewust. “De kwalificatiewedstrijden voor het NK allround vallen samen met de marathons in Groningen en Assen. Dat is een duivels dilemma, maar ik vind eigenlijk gewoon dat ik thuis hoor op een NK allround. De vorm is er, ik rijd beter dan de laatste jaren en hoe leuk ik de marathons ook vind, ik denk toch dat ik voor het NK ga.”
Een luxepositie dus voor Cazemier, die dit seizoen voor de marathonploeg van CRV-Interfarms. En daar voelt hij zich helemaal thuis: “Beide bedrijven hebben te maken met de agrarische bedrijfsvoering. Vooral met het CRV, de volledige naam is Coöperatie Rundveeverbetering heeft Cazemier wel wat. “Mensen van dat bedrijf komen ook regelmatig bij ons thuis op de boerderij. Dat schept toch een band. Komen ze weer met een verbeterde versie sperma voor de koeien,” lacht de boerenzoon die in alles uitstraalt weer lol te hebben in de sport. Zijn sport. ‘Ik leer er ook naast, heb het echt druk, maar misschien is de studie nu juist wel de perfecte afleiding. Ik train veel minder, maar schaats sneller.” Waar een studie al niet goed voor is.