Rick van Lier wint zilver op Europese Kampioenschappen

0
178
Rick van Lier

“Ik wil niet de Jehovagetuige van petanque worden”

OLDEHOVE – De 16-jarige Rick van Lier uit Oldehove heeft onlangs het zilveren eremetaal gewonnen op het EK Petanque in Gent (BE). Dat was voor wethouder Fred Stol van de gemeente Zuidhorn de reden om vorige week Van Lier op te zoeken en hem te feliciteren met de prijs voor de sport, die niet veelvuldig in deze regio gespeeld wordt.

De passie voor de sport kwam in Frankrijk; het land waar het spel oorspronkelijk vandaan komt. “Elk jaar gaan we er op vakantie. Samen met mijn vader ben ik het wel eens gaan spelen omdat ik het leuk vond.” Terug in Nederland werd gezocht naar een club waar verder gespeeld kon worden. Dat werd uiteindelijk in Groningen. “We begonnen met wat regionale toernooien en zo kwam ik bij de nationale selectie terecht. In de vakantie gingen we het steeds meer spelen. Wel drie of vier toernooitjes per week.”

Op de club in Groningen komt Van Lier steeds minder. Reden daarvoor is dat hij nu met de Nederlandse selectie traint in Nieuwegein. Daarvoor rijdt hij regelmatig op en neer. “In het westen wordt op een hoger niveau gespeeld. In Noord-Nederland is het vooral voor de recreatie. In de provincie Groningen is ook maar één club.” Voor het spelen heeft hij een sportcontract. Daardoor kan hij vrij krijgen van school voor wedstrijden en andere belangrijke momenten. “Dat moet ik later wel weer inhalen hoor,” zegt hij. “Voor het EK heb ik twee toetsen gemist en die moet ik binnenkort maken.”

Voor zijn klasgenoten is de sport soms wel ‘raar’. “Als ze het voor het eerst horen vinden ze het een beetje apart, maar later vinden de meesten het wel geinig. Van mij mogen ze ervan denken wat ze willen, dat maakt mij niet uit. Ik ga het niet opdringen, want ik wil niet de Jehovagetuige van petanque worden.”

Fan van Frankrijk is hij door de sport wel geworden. “Ik zou er zeker wel willen wonen. Er wordt daar op hoog niveau gespeeld en er zijn veel meer mensen die er aan doen. Ik houd ook wel van de mensen. Ze doen wat ze zelf willen en nemen niet zoals de Nederlanders dingen van anderen over. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het aantal Engelse woorden die wij gebruiken.”

Doelen voor de toekomst zijn er ook. “Ik zou graag bij de laatste acht eindigen op het WK. Dat is wel realistisch. In het begin keek ik wel van die andere landen op. Marokko is bijvoorbeeld heel goed. Nu heb ik zoiets van ‘kom maar op!’.”