Verkering VVD en CDA helemaal over

0
247
Kor de Wagt wethouder

Beerput wordt opengetrokken bij raadsvergadering

GROOTEGAST – Leden van het CDA en de VVD in Grootegast zullen de komende tijd waarschijnlijk met moeite met elkaar door één deur kunnen. Reden daarvoor is de felle discussie, die vorige week in de raadszaal gevoerd werd over de val van het college. Volgens het CDA, gesteund door de ChristenUnie, hield de VVD zich meerdere malen niet aan het coalitieprogramma.

Dinsdag stond de extra raadsvergadering over de val van het Grootegaster college op het programma. Gesproken zou worden over de oorzaken en hoe het nu verder moet in de gemeenteraad. Toch werd de aanleiding redelijk ingehaald door de actualiteit. Zo hoefde er niet gesproken te worden over een nieuw college, omdat een dag voor de vergadering al bekend werd dat de PvdA het gat zou opvullen dat ontstaan was.

Toch wilden de fracties nog wel hun zegje doen over de reden waarom het college gevallen was. Volgens het CDA lag dat vooral aan de opstelling van Gert van Werven (VVD). “Het vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard,” zei Harry van der Tuin. Hij somde een aantal momenten op waarbij de VVD een ander standpunt innam dan zijn partij en de CU. “Zo begon de VVD onlangs ineens over het afzegen van de bouw van Het Hooge Heem en de controle op het aantal uitkeringsgerechtigden. Voor dat laatste was geen aanleiding. Ook nam de partij een ander standpunt in als het ging om het collegestandpunt over de scholen. Wij willen in ieder dorp een school.” Als laatste vond Van der Tuin ook dat de VVD zaken teveel met een financiële bril bekijkt. Volgens hem is de partij niet integer, waarmee hij refereerde aan de illegale Bed & Breakfast van Van Werven. “Wij willen niet meer samenwerken met deze partij met het risico dat wij zelf ook niet meer integer zijn.”

Coalitiepartij CU sloot zich hierbij aan. Deze partij zij wel ‘spijt te hebben dat het zover gekomen is’. Volgens voorman Kees Apoll had Van Werven recht op een aanvraag tot legalisatie, maar was diens woordkeuze in een e-mail daarover ‘heftig en buiten alle proporties’. “Het was de vloedgolf die het laatste stukje vertrouwen weg deed spoelen.”

Van Werven was het uiteraard niet eens met de aantijgingen. Volgens hem is alles ‘zwaar overtrokken’ en is hij oprecht boos op de ander partijen. Volgens de liberaal is er sprake van een fundamenteel verschil in politieke ideologie tussen de partijen. De voorman bleef van mening dat wethouder Smedes (CDA) nooit de mail had mogen doorsturen naar de fractievoorzitters. “Daarom pleit ik voor een diepgaand onderzoek naar het politieke verleden van Grootegast,” zei hij. Concrete aanzet tot een onderzoek kwam er niet.

Steun voor de VVD kwam van VZ2000. Deze partij was er ook niet blij mee dat er nu een nieuwe wethouder komt. Voorman Ytsen van der Velde rekende voor dat de combinatie van wachtgeld voor wethouder Harmke van der Sluis en salaris voor Kor de Wagt de gemeente zo’n € 120.000,- per jaar gaat kosten. “Wij waren voor gedoogsteun geweest, maar zijn nooit benaderd. Het lijkt erop dat de college gegijzeld wordt door één partij; het CDA. Dat wij niet geïnformeerd zijn is een kwalijke zaak.” Ook GroenLinks herhaalde dat zij gedoogsteun had willen geven. Voorman Wessels zijn partij eentje die serieus genomen moet worden.

De PvdA hield zich op de vlakte. Later diende de VVD samen met VZ2000 nog een motie van wantrouwen in tegen wethouder Smedes. Deze haalde het niet. Kor de Wagt (PvdA) werd daarna benoemd tot nieuwe wethouder van de gemeente. Hij vertelde dat er rekening gehouden moet worden met een verandering van de koers. “De komende tijd zal het college haar sociale gezicht nog beter laten zien.”