Zoutkamp wil oude dijk en schans terug

0
164
Zoutkamp identiteit vissersdorp

ZOUTKAMP – De Stichting Historische Visserij Zoutkamp (SHVZ) heeft afgelopen dinsdag een plan gepresenteerd waarin staat hoe zij het oude dorpsgezicht weer terug willen laten keren in het dorp. Zo moet de dijk weer duidelijker zichtbaar worden, net als de schans. Voor het terugbrengen naar de originele staat van het dorp is geld nodig. Ongeveer een half miljoen. De gemeente gaat proberen dat bij elkaar te halen.

In de sloepenloods in de haven van Zoutkamp werd afgelopen dinsdagmorgen het plan gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast werd gesproken over de projecten, die de stichting het afgelopen jaar uitvoerde of nog in de planning heeft staan. Zo moet volgend jaar de Kaap Garmt verrijzen in het vissersdorp en denkt de stichting aan het opnieuw plaatsen van karakteristieke hekjes voor de woningen in de oude dorpskern.

Projectleider Jos Woldring: “We wilden niet nog meer losse projecten beginnen, maar een visie maken voor het dorp. Daar werd ook door de gemeente om gevraagd.” Gedurende ruim een jaar verrichtte de organisatie archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat de dijk vroeger veel duidelijker zichtbaar was in het dorp. “Die dijk moet terugkomen,” vindt Broor Adema, die het onderzoek uitvoerde.

In het nu gepresenteerde plan staat volgens Woldring wat het dorp belangrijk vindt. “We zijn daarvoor met veel mensen om tafel geweest. Daarom is er veel draagvlak voor het nieuwe plan. De Dijk is er nog, maar die gaan we straks weer openbaar toegankelijk maken. Ook willen we de schans in het dorp opnieuw aanleggen. Wel zullen daarvoor woningen gesloopt moeten worden. We moeten kijken hoe dat gaat lopen.”

Voor het plan is naar schatting zo’n € 500.000,- nodig. Een bedrag dat de gemeente De Marne niet heeft. Daarom wil de organisatie ook op zoek bij andere partijen. Woldring: “We gaan naar het Waddenfonds en het Krimpfonds. Samen met de provincie moeten we kijken of we geld kunnen krijgen. De bevolking ziet het allemaal zitten, dus dan moet je het gewoon doen.”

De gemeente ziet ook wel wat in het plan. Wethouder Herwil van Gelder: “We moeten dit inbedden in een groter verhaal. Ook samen met wat we nu doen in het Lauwersmeergebied. Daarvoor moeten we geld en middelen vrij proberen te maken. Het verhaal ligt er en het is een belangrijk verhaal. Als gemeente zouden we willen dat elk dorp zo’n stichting had, die zich veel met het dorp bezighoudt.”