De Gouden Leeuw staat te koop

0
372
Noordhorn Pilat de Gouden Leeuw-2

Kerst Open Huis vervuld met eigen creaties en vele herinneringen

NOORDHORN – Het is de vijftiende keer dat De Gouden Leeuw in Noordhorn weer geheel in het teken staat van het Kerst Open Huis. Ietwat weemoedig loopt Sytze Pilat door het monumentale pand heen. Hij en zijn vrouw Hyke hebben onlangs besloten het pand, waarin hun huis, museum en winkel gevestigd zijn, te koop te zetten. “Alles heeft een begin en een einde”, zegt hij als nuchtere Fries. “Helaas heerst er momenteel een hoop somberheid onder de mensen. We hopen dat iemand toch de durf heeft om hierin te stappen. Zelf hebben we altijd ons gevoel gevolgd. Behoefte aan sfeer en gezelligheid en de wereld mooi te maken; dat konden we kwijt in ons huis.” En dat is ook nu weer te vinden in het Kerst Open Huis.

Ongeveer twintig jaar geleden kwam het echtpaar naar Noordhorn. Het monumentale pand wat vroeger een café met bovenzaal was, leende zich uitstekend om meer te gaan doen met hun enorme collectie kostuums. “We zijn verzamelaars”, zegt Sytze ietwat ten overvloed, “en dat zijn we ook altijd geweest. Het begon allemaal met een aantal koffers vol kleren van de oma’s van mijn vrouw.” De nieuwsgierigheid naar de herkomst van de kleren, de stoffen en de wijze van maken, bleef het paar boeien. “Waarom we zo bleven hangen aan de kostuums? Bekijk de drie foto’s in de gang van mijn vrouw en dochters in kostuums maar. Dan zie je de opeenstapeling van verfijndheid in materiaal en techniek. Het stijgt heel erg boven een verkleedpartij uit.”

Het zal wel wennen zijn voor het echtpaar om De Gouden Leeuw achter zich te moeten laten. “We hebben inhoudelijk een heel goed leven gehad hier. Een hoop mensen van onze leeftijd zitten te versuffen. Wij hebben misschien wel overdreven, maar het is onze passie. En dat gun je iedereen.” Ook de winkel hebben zij altijd met veel plezier gerund. “We zijn ‘rassneupers’ en zoeken altijd naar spullen die wat toevoegen aan de collectie. Mooie dingen; zo’n winkel hebben wij.” Hun dochter Annebeth zal het naaiatelier voortzetten aan eigen huis. “Wij zijn heel blij dat onze ideeën in ons kind doorgaan. Overigens heeft zij samen met haar zus Hilde vorig jaar gezorgd dat De Gouden Leeuw, toen ik dat door ziekte niet kon, toch geheel in Kerstsfeer gehuld werd.”

Dit jaar kon Sytze gelukkig zelf weer de voorbereidingen voor het Kerst Open Huis oppakken. “Het huis leent zich er ook heel erg voor om op te tuigen”, zegt Sytze een blik om zich heen werpend. “Bijzondere kerstdecoratie uit Frankrijk is aangevuld met zelfgemaakte kerstversiering. Ik hoop dat het creativiteit oproept bij de mensen die het bekijken. Wij zijn heel praktisch ingesteld. Hyke heeft gouden handjes en zelf ben ik jarenlang docent beeldende vorming geweest. Daarom wil je ook nu nog het zelf maken uitdragen. Je blijft een onderwijzer met een verhaal. Net een dominee”, voegt hij er lachend aan toe.

De Gouden Leeuw is geopend voor het Kerst Open Huis op 22 t/m 25, 29 en 30 november, 1 en 2, 6 t/m 9 en 13 t/m 16 en 20 t/m 22 december van 11.00 tot 17.00 uur. De Gouden Leeuw is gevestigd aan de Langestraat 48 Noordhorn. Meer informatie via 0594-503804 of www.degoudenleeuw.nu.

Noordhorn Pilat de Gouden Leeuw-6

Noordhorn Pilat de Gouden Leeuw-1

Noordhorn Pilat de Gouden Leeuw-3

Noordhorn Pilat de Gouden Leeuw-5