De Leegens, Doezum

0
220
Ongenode Gast Pietengym Grootegast

Datum: woensdag 28 november

Tijd: 9:00 uur

Sportende ouderen; het is niet iets waar de Ongenode Gast wekelijks naar kijkt. Misschien is het wel omdat hij ook nog niet in die doelgroep past. Toch reisde hij afgelopen woensdag af naar de sporthal tussen de dorpen Grootegast en Doezum. In De Leegens stond namelijk het wekelijkse uurtje gym voor ouderen op het programma. Niet zomaar een lesje, maar Pietengym dit keer. Ook de burgemeester kwam nog even langs.

Het is even na negen uur als de Ongenode Gast de sporthal binnenstapt. Het is rustig in de gang. Nergens liggen grote stapels met tassen van sportende mensen. Toch is er in de zaal enige beweging te zien. Bij een nadere inspectie blijkt het een groep van ongeveer twintig ouderen te zijn. Langzaam klauteren ze bij de rekken omhoog. Hoewel het niet spectaculair lijkt, verdienen ze toch het respect. Al was het maar omdat ze zo vroeg al actief kunnen zijn.

In de zaal liggen cadeautjes. Die zijn ook onderdeel van de verschillende spellen. Zo moeten de cadeaus door de schoorsteen worden gegooid. Op andere plekken moeten de ouderen doen alsof ze een Piet zijn die over het dak loopt. De dames bungelen voorzichtig over de balk, terwijl Henny de Vries het van een slimmere kant bekijkt. Zij grijpt de Ongenode Gast bij de hand. “Jij moet mij helpen door mijn hand vast te houden,” zegt ze resoluut. De Ongenode Gast loopt getrouw achter de dame aan, terwijl ze zich redelijk staande houdt op de balk.

Ook andere ouderen zijn goed in de weer op en rond de vele toestellen die in de zaal staan. Ze worden begeleid door Astrid Witte en Eddy van der Let. “Elke week gymmen hier twee groepen,” begint Van der Let. “We hebben het opgedeeld in een ‘jongere’ en een ‘oudere’ groep. Voor deze speciale les hebben we de beide groepen gecombineerd.” Doel van de ochtend is niet alleen om de ouderen fysiek in beweging te houden, maar ook om hun hersens te blijven trainen. Zo is er een spel waarbij verschillende letters onthouden moeten worden. “De meeste ouderen komen uit Grootegast of de directe omgeving daarvan. Dit is hun wekelijkse uurtje bewegen.”

De dames en heren in de groep zijn allemaal boven de 65 jaar. Twee jaar geleden begonnen ze na een project om de doelgroep 63+ meer aan het bewegen te krijgen. Het werd een succes en al snel meldden de eerste ouderen zich aan. De oudste leden lopen al tegen de tachtig, maar willen dat niet laten merken. Zo ook woensdag niet als zelfs de oudste leden dapper door het klimrek naar boven gaan. Alleen de hoogte wordt niet overal gehaald, maar dat mag de pret niet drukken.

Na ongeveer 45 minuten sporten komt burgervader Kor Dijkstra de zaal binnen. Aan hem de eervolle taak om de ouderen deze ochtend toe te spreken. Waar de Ongenode Gast stiekem hoopte dat Dijkstra nog wel een klimrek in zou gaan voor een mooie foto, zou hij later die ochtend enigszins teleurgesteld naar huis zijn gegaan. De burgervader blijft veilig op de tribune staan en laat zich niet tot iets gevaarlijks verleiden.

Volgens Dijkstra zijn alle ouderen geslaagd voor hun Pietendiploma. “Als ik zo kijk heeft iedereen zijn best gedaan. Jullie kunnen je volgend jaar op het Marktplein melden om Sinterklaas te helpen. Het kan allemaal niet beter!” zegt hij. “Maar nu even serieus: het is natuurlijk hartstikke goed dat jullie op deze leeftijd nog zo actief bezig zijn. Sport en bewegen is voor iedereen heel belangrijk, dus ik heb hier heel veel waardering voor.”

Na de uitreiking gaat het feest in de kantine nog verder door. Eén van de leden van de club was de week ervoor jarig en daarom moet er getrakteerd worden. Dat betekent dus de volgende keer een uurtje extra sporten om het er weer af te trainen…

Ongenode Gast Pietengym Grootegast 3

Ongenode Gast Pietengym Grootegast 2

Ongenode Gast Pietengym Grootegast 4