Jeugdsoos De Scrum eind 2013 weer open

0
2282
Kloosterburen jeugdsoos-1

Subsidieverstrekkers zien plannen Kloosterburen wel zitten

KLOOSTERBUREN – Het ziet er goed uit voor de jeugdsoos in Kloosterburen. Als alle subsidie begin volgend jaar binnenkomt, kan direct begonnen worden met een grote verbouwing. Die verbouwing is nodig nadat de jeugdsoos bijna twee jaar geleden haar deuren sloot. Reden toen was dat het pand in zo’n slechte conditie verkeerde dat het niet verantwoord was de toko open te houden.

Zoals het nu lijkt is het grootste deel van de subsidie binnen, dat betekent dat er schot in de zaak zit. Voorzitter Luuk Korhorn kon dat afgelopen week melden op Twitter. “In totaal hebben we € 65.000,- nodig voor de hele verbouwing,” vertelt hij. “Als het goed is, hebben we nu al tweederde van dat bedrag binnen.” Volgens Korhorn is de verbouwing hard nodig. “De jeugdsoos bestaat nu 32 jaar en in die tijd is er genoeg gebeurd. Diverse fusten werden bij de trap op en af gesjouwd. Het zorgde voor schade aan de trap en menigeen is al eens naar beneden gevallen.” Ook in de vloer van de bovenverdieping kwamen gaten, wat weer gevolgd werd door een kapot systeemplafond.

Twee jaar geleden sloten de deuren. “We moesten er niet aan denken dat er brand zou uitbreken als hier net 100 mensen op een feest waren. Het kon echt niet langer en toen hebben besloten we om de deuren te sluiten.” Meteen werden de eerste acties opgestart om geld binnen te halen. “Dat leverde toen elke keer zo’n 500 tot 600 euro op, maar dat was lang niet genoeg. Als we elke keer zo’n actie zouden doen, zou het jaren duren voor we al het geld bij elkaar hadden. Daarom zijn we ook meteen fondsen aan gaan schrijven.” Diverse subsidiegevers werden enthousiast. Zo zit de organisatie momenteel om tafel met de gemeente, Leader, Stichting DBF en nog een aantal kleinere fondsen.

Dat de inspanning nodig is, staat voor Korhorn vast. “Iedere week zaten hier wel tussen de 40 en 50 jongeren. Bij een feest liep dat op naar ongeveer 100. De Scrum heeft dus zeker wel nut.” Begin volgend jaar wordt verwacht dat het geld allemaal definitief beschikbaar komt. Een aannemer van Stichting DBF zal dan het meeste werk op zich nemen. Daarnaast is het aan de jeugd zelf om mee te helpen aan de verbouwing. “Als we het doen, dan moeten we het meteen goed doen,” vindt Korhorn, die al die tijd met een groep van zo’n vijftien personen in de weer is om de jeugdsoos weer open te krijgen. Als alles gaat volgens de planning moet het pand eind volgend jaar weer geopend zijn.