Kunstbedrijven Westerkwartier gaat in volle vaart

0
229
Zuidhorn Kunstbedrijven Westerkwartier-1

Binnenhalen KunstKeur keurmerk geen reden tot achterover leunen

REGIO – ‘Er is een hoop nieuws te melden’, meldt een mailtje van Gerrie Jonker, coördinatrice van Kunstbedrijven Westerkwartier. Krap een week later praten coördinator Klaas Stallmann, docent Roelf Postma en nieuwbakken voorzitter Engbert Gotink er voluit over. Met de aanwezigheid van laatstgenoemde hebben we het eerste nieuwtje al te pakken. Het binnenhalen van het KunstKeur keurmerk is iets waar alle heren vol van zitten. Maar dat dit geen reden is om achterover te leunen, blijkt wel uit het ambitieuze plan dat alweer op stapel staat: het uitvoeren van de Carmina Burana in het Westerkwartierse dialect. “In januari gaan we weer los!”, laat Roelf enthousiast weten. Is het ooit niet zo geweest?

“Het is hét keurmerk wat ieder bedrijf wil”, vertelt Roelf over het officiële keurmerk van de landelijke organisatie KunstKeur wat Kunstbedrijven Westerkwartier onlangs toegekend kreeg. “Het neemt alle discussies weg en is ons bewijs van wat er hier staat. We hebben er vanaf het begin af aan naar gestreden.” Klaas beaamd dat direct. “Het KunstKeur keurmerk is de opvolger van ‘vanuit Rijkserkend’, wat muziekscholen vroeger toegekend kregen. Het keurmerk van KunstKeur geldt nu voor kunstdocenten in het algemeen. Vanaf de start van Kunstbedrijven hebben we contact gelegd, maar omdat op dat moment ook KunstKeur net op poten werd gezet, ging er telkens tijd over heen.”

De trots van het binnenhalen wordt ook door nieuwbakken voorzitter Engbert Gotink gedeeld, die overigens wel direct vooruit kijkt. “Laat het niet alleen een momentopname zijn en een bordje op de deur. Belangrijkste is dat het nu iedereen tussen de oren zit; laat het een opdracht zijn waar we er met zijn allen naar leven.” De heren Stallmann en Postma knikken instemmend. “We zijn nu vier jaar gecertificeerd en na die periode wordt er opnieuw gekeken of we aan de onder andere inhoudelijke, organisatorische en bestuurlijke eisen voldoen. We zijn dan wel gecertificeerd, maar hebben ook wel verbeterpunten aangedragen gekregen. Nu al wordt er gefinetuned daarin”, geeft Klaas aan. Het binnenhalen van dit keurmerk door deze coöperatie van zelfstandige muziekdocenten, wat Kunstbedrijven Westerkwartier is, is uniek in ons land. Er zijn inmiddels wel wat meer van deze constructies, maar Kunstbedrijven is de eerste die het KunstKeur keurmerk binnenhaalt.

Hoewel Engbert al aardig meekomt in het gesprek, laat hij soms wel even vallen ook nog nieuwe dingen te leren. Hij werd dan ook pas sinds september aangesteld als de nieuwe voorzitter van Kunstbedrijven Westerkwartier. Helemaal nieuw in de muziekwereld is hij overigens niet. “Ik heb binnen de Hanzehogeschool vrij veel bestuurlijke dingen gedaan”, vertelt deze oud-directeur Vastgoed Hanzehogeschool, “waaronder ook veel voor het Prins Clausconservatorium, al jarenlang het beste conservatorium van Nederland.” Belangrijk vindt hij de betekenis van het muziekonderwijs voor de levensloop onder de aandacht te brengen. “Er moeten goede voorzieningen blijven. In de huidige politieke situatie is het maar de vraag of het muziekonderwijs toegankelijk blijft voor alle kinderen.” Momenteel is hij zich nog aan het oriënteren. “Een aantal dingen komen automatisch wel op gang. Uiteraard wil je als Kunstbedrijven Westerkwartier aan de weg timmeren.”

Iets wat sinds de start in 2008 toch ook lekker gebeurt. Zoals de heren al aangaven, ook nu het keurmerk binnen is, is er niemand binnen Kunstbedrijven die achterover leunt. In volle vaart, ook nu weer. Het bijzondere project wat alweer op stapel staat voor 2013 is er het beste bewijs van. Roelf veert op. “De Carmina Burana van Orff”, een lach verschijnt op zijn gezicht terwijl hij moeiteloos het herkenbare deuntje uit een klokkenspel, of is het marimba, tovert. De zo kenmerkende pauken staan al te trappelen van ongeduld, lijkt het.

Kunstbedrijven Westerkwartier kiest voor een bijzondere uitvoering. “De oorspronkelijke versie is in het Latijns en Oud-Duits. Alie de Vries heeft voor ons de Nederlandse vertaling van Willem Wilmink, vertaald in het Westerkwartiers. Kijk, qua klassieke muziek spreekt Orff bij de jeugd het meest tot de verbeelding. We kunnen wel weer voor de zoveelste keer het origineel opvoeren, maar waarom niet wat anders?”

“Een hele goede keuze”, noemt ook Klaas het. “Het is één van de bekendere werken als je het over klassieke muziek hebt. Muziek wat zelfs weet door te dringen tot in reclames.” Of de mannen de jeugd mee krijgt, niet alleen vol voor het klassieke stuk, maar ook nog eens voor het dialect te gaan, daar wordt niet over getwijfeld. “Als je er zelf vol voor gaat, kun je het wel aan de man brengen”, is het antwoord van Klaas. En dat is belangrijk, want naast een orkest wat gevormd wordt door zoveel mogelijk leerlingen van deze muziekcoöperatie, zal er een projectkoor op de bühne staat, waarvoor nu deelnemers worden gezocht.

“Iedereen kan er aan deelnemen”, vertelt Roelf, “maar we hebben natuurlijk wel het streven om echt iets neer te zetten. Daarom moeten mensen die zich aanmelden zich er wel van bewust zijn dat we een stuk zelfstudie verwachten en dat we wel een stemtest houden. Het moet niet zo zijn dat we het volgend jaar op 19 en 20 juni opvoeren en dat het is van ‘leuk geprobeerd, maar net niet’”, klinkt het ambitieus. “Straks kost het direct weer ons keurmerk”, voegt hij er lachend aan toe. “Jong en oud, iedereen is welkom. Mensen moeten vooral niet schromen, omdat ze het Westerkwartiers niet kennen. Eventueel wordt de tekst fonetisch uitgeschreven. Daarnaast kost deelname niks, alles wordt gefaciliteerd.” Hij staat zelf al te popelen. “In januari gaan we los!”

Aanmelden kan nu bij Kunstbedrijven Westerkwartier; meer informatie op www.kunst-bedrijven.nl.