School Lutjegast krijgt nieuwe tuin

0
197
Dorpsbelangen Lutjegast

Dorpsbelangen Lutjegast wil verpaupering van het dorp tegengaan

LUTJEGAST – Basisschool ’t Fundament in Lutjegast krijgt een nieuwe tuin. Afgelopen week is begonnen met het weghalen van dode bomen en andere rare plekken rond de school. De leiding ligt daarbij in handen van Dorpsbelangen Lutjegast, dat vertelt dat het opknappen van de tuin niet alleen ‘voor de mooi is’. Zo moet door het verbeteren van de omgeving van de school ook het woongenot verbeterd worden.

Trekkers reden afgelopen week af en aan op het plein bij de school. Vanuit de klaslokalen kijken enkele kinderen toe hoe met gepast geweld een boom geveld wordt. Het is een loonbedrijf uit het dorp dat de komende weken hard zal werken om de tuin rond de school weer mooi te krijgen. “Het aangezicht is op dit moment echt een probleem,” zegt Mireille Wierda van Dorpsbelangen. “De tuin rond de school is echt een vergeten hoekje. We gaan bezig met de afwatering en alles wordt opnieuw beplant.” De plannen ontstonden tijdens een dorpsoverleg. “De laatste jaren hebben we het idee gehad dat het dorp een beetje verpauperde. Dat moet niet.”

Het opnieuw aanleggen van de tuin is een onderdeel van een veel groter plan waar de vereniging mee bezig is. “De school is de middelpunt van ons dorp,” vertelt voorzitter Foekeliena van der Velde. “Voor jonge mensen is het belangrijk dat er een goede school is als ze ergens willen gaan wonen. Daarvoor is het ook belangrijk dat alles er goed uitziet.” De komende maanden wil de vereniging er nog meer op inzetten dat het dorp niet verpauperd. Zo worden er gesprekken gevoerd met woningcorporatie Wold & Waard over enkele oude woningen in het dorp. “Samen willen we kijken wat haalbaar is. We voelen ons zeker gehoord.” Zo wordt gekeken of oude woningen gesloopt kunnen worden om plaats te maken voor nieuwe woningen met een vergelijkbare huurprijs.