Camping Strandheem

0
205
Ongenode Gast afscheid Harmke 1

Datum: Donderdag 6 december

Tijd: 16:00 uur

Locatie: Camping Strandheem

Ze kan zo bijgeschreven worden in het rijtje van langstzittende wethouders van de gemeente Grootegast: Harmke van der Sluis. Afgelopen donderdag nam ze afscheid. Reden was haar ontslag enkele weken geleden na de val van het Grootegaster college. Nadat het CDA samen met de CU het vertrouwen in de VVD had opgezegd zat er voor Van der Sluis niks anders op dan te vertrekken. Toch wilde ze niet in stilte afscheid nemen. De Ongenode Gast was erbij.

Langzaam vult de zaal zich op de camping nabij Opende. Van der Sluis had juist deze plek gekozen omdat ze een half jaar op deze locatie gewoond had. In de zaal, voorin de hoek om precies te zijn, zit haar familie. Haar partner en de twee kinderen kijken toe terwijl één voor één iedereen bij de VVD-politica langskomt. Lovende woorden zijn er over haar werk in de afgelopen jaren. Ook veel dankbetuigingen en cadeaus.

Veel collega’s, ambtenaren en raadsleden zijn op het afscheid afgekomen. Raadslid Jan Wessels is één van de eersten. Hoewel de partijen qua ideeën ver uit elkaar liggen kunnen de twee het duidelijk goed vinden. Later volgen ook de mensen van de ambtelijke ondersteuning en de vele andere wethouders uit het Westkerwartier. Zo zien we Ben Plandsoen en Tanja Haseloop uit Leek, maar ook Oeds Keizer en Geert Wolters uit Noordenveld. Namens Zuidhorn staat Jan Oomkes er. Later zou hij nog vergezeld worden door Bert Nederveen.

Bij de entree staat burgervader Kor Dijkstra. Hij kijkt toe terwijl de ene na de andere persoon binnenkomt. Gesproken wordt over de gemeente en de toekomst ervan. Ook wethouder Sjabbo Smedes heet verschillende gasten welkom. Dan komt Kor de Wagt binnen. Hij is de nieuwe wethouder van de gemeente Grootegast en maakt even een praatje met Van der Sluis. Het moment zal voor beiden dubbel geweest zijn.

In zijn speech spreekt Dijkstra Van der Sluis toe. “Harmke, je kunt met trots terugkijken op de dingen die onder jouw verantwoordelijkheid gerealiseerd zijn,” zegt hij. Daarbij wijst hij op de sporthal in Opende en het centrumplan in Grootegast. Ook spreekt hij over haar vertrek. “Het siert je dat je niet een Motie van Wantrouwen hebt afgewacht maar zelf je ontslag hebt ingediend. Je hebt de eer aan jezelf gehouden. Wel is het spijtig dat het allemaal zo gegaan is.” Wat op dat moment bijna niemand nog wist is dat Van der Sluis een nieuwe woning in Tolbert gekocht heeft. “Als gemeente willen we daar wat mee doen. Daarom geven we je bij deze een loungeset, die door de mannen van de gemeentewerf naar je nieuwe woning gebracht wordt.”

Ook aan gemeentesecretaris Eric Paré is de gelegenheid om iets te zeggen. Hoewel zijn speech qua inhoud veel lijkt op die van Dijkstra komt er nog wel iets grappigs naar voren. Zo blijkt Van der Sluis regelmatig de wethouder met de hooivork te zijn genoemd, dit vanwege het feit dat ze voor deze carrière boerin was. “Eigenlijk had je twee namen. Ook werd je de wethouder met negen levens genoemd en was je de enige wethouder die nooit in de gemeenteraad heeft gezeten.”

Van der Sluis dankt in de speech met name haar naaste collega’s “Tineke en Sjoukje, jullie wil ik bedanken voor de fijne tijd samen. Over van alles konden we praten,” zegt ze over haar secretaresses. Ook gaat de dank uit naar de inwoners waar ze mee samenwerkte en uiteraard haar kinderen en familie.

Na het officiële deel is het moment van de hapjes. Dat laatste blijft toch stiekem het favoriete deel van de Ongenode Gast. Tussen de hapjes door spot hij de bezoekers. Zo is er ChristenUnie-leider Kees Apoll. Hij was samen met Harry van der Tuin verantwoordelijk voor deze middag. Deze laatste persoon wordt overigens niet gevonden. Net als de rest van de CDA-fractie. Alleen nieuwbakken raadslid Siebrand Douma komt later die middag nog even binnenlopen. De partijvoorzitter van het CDA is er duidelijk niet blij mee. Hij is er wel, maar officieel namens zijn werkgever.

Rond 18:00 uur worden de gasten langzaam naar buiten begeleid. Een select gezelschap blijft over en mag langs de bar naar achteren verdwijnen waar een afscheidsmaaltijd klaarstaat. Van der Sluis is de laatste die naar binnen gaat. “Ik had het graag afgemaakt,” benadrukt ze nog eens. “Dit was het vijfde deel van mijn leven, maar er zal vast nog een nieuw deel volgen. Voorlopig blijf ik even in de luwte, maar vandaag wilde ik wel een duidelijk statement neerzetten over wie afscheid nam.”