Diner der Verleiding week 50

0
190
Aduard Hotel Diner

Nog maar een paar dagen en dan is het zover… De verleiding begint! Donderdag 13 december om 17.00 uur gaat de bus van Dalstra Reizen rijden om uiteindelijk vol richting Hotel Aduard te vertrekken. Het Diner der Verleiding zit helemaal vol! De opgave voor deze bijzondere avond liep boven verwachting. Er ligt zelfs een reservelijst voor het geval iemand op het laatste moment niet zou kunnen of willen. Alhoewel de kans hierop klein lijkt. ‘Geweldig!’, ‘Eindelijk eens een avondje uit’, of ‘een opsteker in een moeilijke tijd’, is slechts een greep uit de reacties.

De reactie van onze enige aanmelding uit Niekerk doet een glimlach opwekken. “Dus als ik in Zuidhorn in stap, ben ik niet alleen?”. Nee, deze avond is niemand van de aanwezigen alleen. Als tegenstelling tot veel van de donkere decemberavonden vieren ze deze met zijn allen; dit zal de positieve uitzondering op de regel zijn.

En niet alleen de deelnemers, ook iedereen die het Diner mogelijk maakt heeft er zin in. Zowel burgemeester Kor Dijkstra en Bert Swart zullen aanschuiven. Beiden werden al betrapt op het vol enthousiasme praten over de avond. “We gaan eens lekker eten!”, zei Bert Swart vorige week nog vrolijk. Zanger Adrian Mey heeft voor de zekerheid de hele dag maar vrij gehouden en zal samen met Sijtse Scheeringa en verhalenverteller Sjoert van de Naald zorgen voor vertier deze avond. Adrian Mey zal overigens ook nog zorgen voor een meer dan gezellige busrit. Toegevoegd aan dit programma is ook nog eens mannenkoor KUG. In rijmvorm werden de mannen nog eens geattendeerd op deze avond, waarna ze er via de mail gezellig met elkaar op losdichten. Die moeten er wel zin in hebben!

Ook Minke Kingma van Hotel Aduard, dé perfecte locatie voor dit Diner der Verleiding, kijkt ernaar uit. Samen met haar man Andries blikken we gezamenlijk achter een kop koffie vooruit. Ondertussen zorgt zoonlief Jenze, die samen met zijn moeder het hotel runt, dat alles op rolletjes blijft lopen, terwijl kunstenares Antoinet Burgler ondertussen met maar liefst twintig Kerstbomen het hotel in een geweldige sfeer brengt. In de keuken komt het verse vlees van de boerderij van Andries binnen. Ja, het belooft een bijzondere avond te worden.

“Vers uit de streek”

En dan nu eindelijk: het menu. Het water loopt al in de mond bij iedereen die het doorleest. “Het is een deel van ons originele Kerstbuffet”, vertelt Minke. Dus één troost voor iedereen die niet in aanmerking kwam voor het Diner der Verleiding: Hotel Aduard serveert een nog uitgebreider buffet op zowel Eerste als Tweede Kerstdag.

Het echtpaar zoekt de gerechten met zorg uit. Een groot deel van de producten komen uit de streek. “Ik bezoek ook alle bedrijven, want ik wil weten met hoeveel zorg en aandacht een product tot stand komt”, vertelt Minke. Hoofdzaak op het buffet is het vlees van boerderij Jagtlust, boven Dokkum, die manlief Andries samen met zijn broer runt. Zorg en aandacht zijn precies dé ingrediënten die zijn vlees zo heerlijk maken. “Het is veel mooier om met een product bezig te zijn”, vertelt hij. “Heel bijzonder is dat wij de hele koe gebruiken, van tong tot staart.” “En dat vergt wel wat creativiteit, hoor”, voegt Minke toe. Andries vervolgt instemmend: “In de horeca worden vaak alleen de mooie delen gebruikt, maar wij draaien hier zelfs nog verse gehaktballen voor in de soep.”

‘Vers uit de streek’, valt regelmatig uit beider mond en daarmee slaan ze de spijker op zijn kop. Mozzarella van Mozzarellaboerderij Orobianco in Opende, stoofpeertjes van Fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove, vis rechtstreeks vanaf de afslag in Lauwersoog, vachevre uit Oldehove en kastanjechampignons van de champignonkwekerij in Grootegast. “Ja, dat is ook een leuk verhaal”, bedenkt Minke zich. “De mannen die de champignonkwekerij gebouwd hebben, dat waren Limburgers, hebben hier 25 jaar geleden nog geslapen.” Ook over de Oude Streek, de biologische geitenhouderij waarvan de Machedoux op het menu staat, weet ze wel wat te vertellen. “Hanneke Kuppens, die eigenaresse, die doet alles zelf. Ze voert de geiten, ze melkt de geiten en verzorgt ze, en dat allemaal in haar eentje!”. Juist het weten waar de producten vandaan komen, vindt het echtpaar belangrijk. “Het hoofddoel is ook de menselijk kant van de gasten”, vertelt Minke. “Ik mag graag vertellen wat er op het bord ligt en hoe dat stand komt. De gasten waarderen dat ook.” En die menselijke kant komt ook weer zo duidelijk naar voren in het enthousiasme waar we op kunnen rekenen voor het Diner der Verleiding. We hadden ons eerlijk waar geen betere locatie kunnen wensen. “Het is toch mooi dat je iets voor mensen kunt doen die het moeilijk hebben, terwijl voor ons december de hele maand feest is”, wuift Minke de complimenten weg.

“Twintig Kerstbomen en een vracht aan kerstspullen”

En dat het de hele maand feest is, is al meer dan zichtbaar in het Hotel. Vaste decorateur Antoinet Burgler loopt al meermalen voorbij, dan weer met een sneeuwpop in de handen, dan weer met een Kerstboom die nog een plekje moet krijgen. “Een kleine twintig Kerstbomen en een vracht aan Kerstspullen moet hier allemaal een plekje krijgen. Vorig jaar haalde ze zeker vijf auto’s vol!”, vertelt Minke. “De kleur en vormgeving zijn allemaal door Antoinet bedacht en het duurt wel een week voordat zij alles zo heeft als in gedachten”, voegt ze er lachend aan toe.

Ook Antoinet is wel even aan een koffiepauze toe. Tijd om haar eens aan de tand te voelen over de setting van het Diner der Verleiding. “De entree krijgt dit jaar bijzondere aandacht”, vertelt ze. “Als de mensen binnenkomen, dan heb je direct het prachtige doorkijkje naar de serre en het paars-roze wat daar gebruikt is, zie je al direct terugkomen in de boom in de hal. Alles komt weer overeen.” In de zaal zelf staan ook de nodige bomen. “Twee grote bomen in het midden”, beaamt ze. Bewust is er gekozen in deze bomen geen lampjes te doen. “Dat leidt teveel af van de versiering. Dan zie je eigenlijk alleen het licht nog. Daarom staan er in de hoeken van de zaal klein boompjes met lichtjes.” Een heuse arreslee maakt het betoverende plaatje compleet. Toen Andries en Minke de kans kregen die op de kop te tikken, twijfelden ze geen moment. “Vroeger is hij nog echt gebruikt”, vertelt ze.

De taak die Antoinet meekrijgt, een totaalbeleving aan te leggen, is wel aan haar besteed. Naast de bomen zorgt ze voor passende tafeldecoratie en krijgt de bar dit jaar ook nog eens een bijzondere versiering. De schilderijen van de hand van deze kunstenares maken het plaatje af. “Speciaal voor deze tijd van het jaar heb ik midwinterschilderijen opgehangen in de eetzaal. Herten, Schotse hooglanders, ganzen en paarden, bijvoorbeeld. Ja, mijn inspiratie haal ik echt uit de omgeving. Zoals van de week, als alles dan bevroren is en het is zo mooi wit, dan krijg ik wel zin om dat te schilderen.” Ook iedere hotelkamer kreeg een schilderij met beeld uit de omgeving van haar hand en de kinderhoek voorzag ze van een muurschildering waarvoor ze ook letterlijk met een bootje het Reitdiep afvaarde.

“De vrouwen van de burgemeester, die zijn pas vaak alleen”

Twee dagen later gaat de telefoon. Het is Andries Kingma met een dringende boodschap. Of we wel aan de vrouwen van de burgemeesters gedacht hebben. “Want die mannen die zijn vaak op pad en die burgemeestersvrouwen zijn pas vaak alleen.” Kenmerkend voor hoe attent deze familie is. En natuurlijk; beide burgemeestervrouwen zijn meer dan welkom.

Komende donderdag is het dan zover! Alle deelnemers: kom en laat je verleiden! Dof je op, breng naast je beste pak ook je beste humeur en geniet. Met zijn allen maken we er vast een prachtige avond van. Voor alle ‘thuisblijvers’: volgende week volgt een uitgebreid verslag van deze bijzondere avond!

Aduard Hotel Diner-4

Aduard Hotel Diner-5