Geklopt in eigen huis

0
182
Foske Tamar van der Wal november 2012

Italiaanse Francesca Lollobrigida doet Foske Tamar van der Wal pijn in Kardinge,
GRONINGEN – Assen was al een soort van thuiswedstrijd, maar afgelopen zaterdag in het Groningse Kardinge was echt thuiskomen voor zowel Foske Tamar van der wal als Danielle Bekkering. De marathon leek wel op een slagveld, om de ronde viel er wel iemand af. Het tempo lag hoog en van de ruim 70 dames die aan de start verschenen haalden er slechts 34 de eindstreep. Voor favoriet Foske Tamar van der Wal liep de wedstrijd uit op een teleurstelling. Tijdens de massasprint zal ze goed voorin en vocht samen met Mariska Huisman en de Italiaanse Francesca Lollobrigida een titanenstrijd uit. Lange tijd leek Huisman aan de langste einde te gaan trekken, gevolgd door van der Wal en de Italiaanse, maar het was laatstgenoemde die, net als in Tilbirg liet zien de beschikken over een fenomenale sprint en veel inhoud. Ze kwam als eerste over de meet en klopte Van der Wal die derde werd achter Huisman.

Geklopt worden als favoriet is al even slikken maar dan ook nog in haar eigen Kardinge dat doet pijn. Van der Wal is echter professioneel genoeg om haar ‘nederlaag’ te nemen en de volgende wedstrijd weer vol goede moed in te gaan. De Italiaanse begint wel een fenomeen te worden. Nauwelijks ervaring in het marathonschaatsen en nu al twee keer winst. De teams zullen hun hoofden wel eens bij elkaar gaan steken, want ze zullen niet kunnen tolereren dat iemand naar ons land vliegt, zich in het peloton verstopt en vervolgens wel met de overwinningen aan de haal gaan.

Misschien kunnen ze nog inspiratie op doen bij de mannen waar het soms een buitengewoon ingewikkeld en boeiend op de ijsbaan wordt gelegd. Voor de buitenstaander onbegrijpelijk, maar voor de insider vaak genieten, al is het verschil tussen top en subtop bij de mannen wel erg groot. Wat bij de dames niet lukte, presteerde Frank Vreugdenhil wel. De man uit Groningen zegevierde in zijn thuishaven voor Frederik Nauta en Gary Hekman. De Aduarder Wierd Osinga maakte de volle 125 ronden weer vol, rijdt een degelijk seizoen en eindigde in de marathon van Groningen in het peloton op een 39e plaats. Een prestatie op zich, want ook daar was het slagveld groot en wisten maar 42 rijders de eindstreep te halen.

In het algemeen klassement bij de dames deed Huisman goede zaken en heeft haar voorsprong op zowel de nummer twee als drie, respectievelijk Rixt Meijer en Foske Tamar van der Wal vergroot tot 17 en 26.7 punten. Voor Van der Wal een vrijwel uitzichtloze positie om nog voor de winst te gaan, aangezien Huisman en Meijer wel voor de tussentijds te verdienen punten strijden. Danielle Bekkering van het Renault Ladys team staat op een keurige zevende plaats en eindigde in Kardinge als veertiende.