Het regent provinciale vrijwilligersprijzen in de streek

0
186
Zuidhorn Kanaalpop prijs-1

Winst voor Kanaalpop en zwembad Electra; aanmoedigingsprijzen voor De Smidse en Ulrum 2034

STREEK – Met maar liefst vier genomineerden in de streek voor de Provinciale Vrijwilligersprijs van Groningen kon het niet uitblijven dat er deze week goed nieuws te melden is. Het festival Kanaalpop in Zuidhorn won in de categorie jeugd van jeugd- en jongerenwerk De Smidse in Niekerk en Zwembad Electra in Oldehove won in de categorie leefbaarheid van het Project 2034 in Ulrum, maar van winnaars en verliezers wordt er onder allen niet gesproken. Eensgezind zijn ze allen over één ding: om uit 165 aanmeldingen zo ver te komen is ongeacht wie er wint, een groot compliment.

“De jury vindt Kanaalpop een mooi voorbeeld van een activiteit vóór en dóór jongeren. Jongeren geven hiermee vorm aan hun eigen muziekcultuur. Met elkaar vormen deze vrijwilligers een creatieve, hardwerkende groep die Kanaalpop hebben ontwikkeld tot een festival waar je “u” tegen zegt.”

“Het is helemaal te gek”, daar zijn Bart Brandts Buys en Patrick Wijninga, beide vanaf het begin in de organisatie van Kanaalpop, het helemaal over eens. “We draaien nu vijf jaar gratis en zijn daarbij geheel afhankelijk van sponsoren en vrijwilligers. Dat je nu zoveel aandacht krijgt in de provincie is helemaal super. En het juryrapport is helemaal te gek”, voegt Bart er trots aan toe. In de categorie jeugd stond het festival tegenover De Smidse. “We voelden ons echt de underdog en het was een grote verrassing dat de winst naar ons ging. De echte winst zit hem er natuurlijk in dat je beide genomineerd bent”, vindt hij.

Het festival kreeg drieduizend euro toebedeeld. “We willen wel iets specifieks voor de jongeren doen, maar het is ook niet zo dat je nu voor drieduizend euro iets terug kan doen”, vertelt Bart. “Het is in elk geval een hele welkome buffer.”

De mannen zijn alweer druk met de plannen voor het komende jaar. “De datum die komt er aan!”, vertelt Patrick enthousiast. “In elk geval gaan we sowieso weer voor drie dagen, wat we dit jaar voor het eerst hebben gedaan. De ‘Hollandse Hits’ avond was ook een groot succes. We hebben daarmee een andere doelgroep kunnen bereiken.”

Kanaalpop won in de categorie Jeugd van De Smidse. Ook daar overheerst blijdschap. “Het is toch al super als je uit 165 inzendingen bij de zes genomineerden hoort”, vindt bestuurslid Abel Tjoelker. “We hebben het opgenomen tegen Kanaalpop en zijn tweede geworden en hebben de aanmoedigingsprijs en een geldbedrag van duizend euro gewonnen.”

Wat er met het geld gaat gebeuren, daar is nog niet over nagedacht. “We kunnen het altijd investeren in De Smidse zelf. In januari hebben we weer een grote vergadering en dan zullen we het in de groep gooien. Of het wel gevierd wordt? Jazeker! Er komt sowieso nog een vrijwilligersfeest om iedereen te bedanken.”

Van wrok richting Kanaalpop is geen sprake. “Oh, nee. Maar er is wel één ding”, vertelt Abel lachend. “Vijf jaar terug toen Kanaalpop begon, hebben wij ons draaiboek laten lezen aan hun om ze op weg te helpen. Wie vierden dit jaar ons twintigjarig jubileum met Spijkerpop, dus je kan je indenken dat wij ook vijf jaar geleden al een stevig draaiboek hadden liggen. En doet ons nu de das om”, sluit hij lachend af. “Ergens hebben ze de prijs een beetje aan ons te danken.” Een extra compliment voor De Smidse dus eigenlijk, wat hun wel de hoofdprijs kost. Het juryrapport liegt er trouwens ook voor deze club vrijwilligers niet om. “De jury vindt het bewonderenswaardig dat een jongerencentrum met alleen maar jonge vrijwilligers in staat is om zelfstandig te draaien en de eigen broek op te houden.” Geroemd worden de vele activiteiten die voor de jongste tot oudere jeugd en ook het gehele dorp worden opgezet.

“Wat mooi dat de groep vrijwilligers zo gemelleerd is; jong en oud en alles daar tussenin. Maar ook asielzoekers werken mee in het kader van hun integratie. En mensen met een uitkering doen vrijwilligerswerk om werkervaring op te doen. Wat bijzonder om te zien dat zo’n gevarieerde groep zich inzet om het zwembad betaalbaar en netjes te houden.”

Zwembad Electra te Oldehove is de grote winnaar in de categorie Leefbaarheid. “Een hele mooie opsteker”, vindt voorzitter Gerard Meijer. “Of we verwacht hadden te winnen? Nou ja, je wordt genomineerd en dan is het één van de twee die wint, maar alleen al om uit 165 inzendingen genomineerd te worden is heel bijzonder. En dan merk je wel, dat als die uitreiking dichterbij komt, dat je wel heel graag wilt winnen. Ulrum vond ik beslist hele stevige concurrentie. Het project wat zij doen is heel erg uniek.”

Toch werd het Electra. “Ik denk dat het feit dat we al zolang, namelijk 45 jaar, het zwembad zo draaiende kunnen houden met vrijwilligers, de doorslag heeft gegeven. Al die jaren weten wij samen iets te bereiken, proberen we iedereen erbij te betrekken en mensen een kans te geven en al die jaren wordt het bad gedragen door de bewoners. Er heerst hier een sterke cultuur van mensen die de handen uit de mouwen steken en ik denk dat de jury dat graag als voorbeeld wil stellen.” Onder de vrijwilligers zijn dan ook voorbeelden genoeg. “Als je het over een ‘rolmodel’ hebt, dan denk ik direct aan Piet Kremer, mijn voorganger. Iemand die nog steeds zoveel doet bij het zwembad. En Marten Terpstra, die jarenlang de klusdagen coördineerde.”

Waaraan de drieduizend euro gaat worden besteed, daar wordt nog even over nagedacht. “Daar moeten we ook de vrijwilligers bij betrekken, want dat hebben we met zijn allen verdiend.” Plannen zijn er genoeg. “Duurzame energie is iets waar we mee aan de slag moeten. Verder hopen we iets met de andere vrijwilligersgroepen in de regio te kunnen organiseren. Kennelijk doen we het heel erg goed hier, dus dat mogen we wel met elkaar vieren.”

Zwembad Electra won van project Ulrum 2034 uit het dorp Ulrum. “Als goede ‘tweede’ ontving project Ulrum 2034 de nominatie’aanmoedigingsprijs’, laat bestuurslid Peter Modderman weten. Zeer vereerd zijn de Ulrumers met de cheque van duizend euro en het feit dat ze überhaupt al genomineerd waren. “Het leefbaarheidsproject Ulrum 2034 is nog maar nauwelijks twee jaar van kracht. Dat het project nu al in aanmerking kwam voor de nominatie is een prachtige stimulans om verder te gaan op de weg waar de vrijwilligers enthousiast mee bezig zijn.”

En dat doen ze dan ook. “Eén van de meest in het oog lopende deelprojecten van project 2034 is de aankoop en inrichting van een braakliggend stuk grond in het centrum van het dorp. Dit terrein zal volgend jaar onder de naam Lotuspark worden ingericht als speel- en ontmoetingspark voor jong en oud, maar ook voor gehandicapten. Het terrein is door het dorp zelf gekocht en de grondwerkzaamheden worden tot nu toe met gesloten beurzen uitgevoerd. Vorige week zegde de provincie een bijdrage van € 20.000 toe voor de inrichting van het park. Ook de gemeente staat zeer positief tegenover deze initiatieven en heeft ook al de nodige hulp en inzet toegezegd.”

lauwerzijl zwembad electra-1