PLACK zet Midwintervoorstellingen in lichterlaaie

0
198
grootegast piet buis en koos-1

GROOTEGAST – Op vrijdag 14 december en zondag 16 december organiseert het PLACK voor de tweede keer een tweetal Midwintervoorstellingen. “Het is goed om elkaar te ontmoeten, even stil te staan  en ons verlangen naar warmte, licht  en vuur  te delen”, aldus dit Platform voor Cultuur en Kunst gemeente Grootegast. De voorstellingen, dit jaar gebaseerd op het thema ‘Vuur’, vinden op vrijdag plaats in de Hervormde Kerk van Niekerk en op zondag in het BaronTheater.

Dat ze benoemd worden als gangmakers, daar willen Piet Buist en Koos Wieringa niks van weten. “Nee hoor, wij doen het met zijn allen”, brengen beide heren uit. Piet vertelt dat het idee voor de midwintervoorstellingen perfect aansluit op de doelstelling van PLACK om juist de verschillende groepen, verenigingen en clubs binnen de gemeenten te combineren. “En enthousiast te krijgen”, vertelt Piet. Hij deed samen met andere bestuursleden mee aan de cursus verhalen vertellen, waarop Koos droogjes toevoegt dat hij meer van het luisterend oor is, en toen werd er bedacht dat het mooi zou zijn de verhalenverteller te combineren met andere disciplines van muziek en kunst. “Om het dichterbij de mensen te krijgen en dichterbij elkaar te krijgen.”

Vorig jaar vond er al een geslaagde eerste editie van de midwintervoorstellingen plaats. Een verhalenverteller werd toen ondersteund door danseressen van Dancemix uit Grootegast en muzikanten van Muziekvereniging Oranje uit dit dorp. “De reacties waren erg goed”, vertelt Koos. “Het was erg mooi met de danseressen en de kerkjes gaven een heel mooi effect.”

Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Dit jaar vormen Lucy Pakes en Aafke Hoek als verhalenvertellers de rode draad van de voorstellingen, waarbij ze ondersteund worden door muzikanten van de Stichting Muziekonderwijs Grootegast, kamerkoor Consonans en Piet en Koos die nummers ten gehore brengen. Het thema vuur komt uiteraard duidelijk naar voren. “We kunnen natuurlijk geen echt vuur gebruiken”, haast Koos zich te zeggen. “Maar met de filmtechnische mogelijkheden van tegenwoordig kunnen we wel zeggen dat het een spektakel wordt”, voegt Piet toe. “We zullen heel veel met licht werken.” “In lichterlaaie”, vult Koos hem aan. Het verhaal zelf richt zich vooral op meer begrip voor elkaar. “Het gaat over vooroordelen naar elkaar toe en hoe, wanneer je eens met elkaar praat, alles anders blijkt te zijn dan je dacht.” Koos verduidelijkt: “Mensen die met de nek worden aangekeken, die uiteindelijk door degene waar niemand het van verwacht, geholpen worden.”

Een groot deel van het programma is, uiteraard?, in het Westerkwartiers. “Ja, daar zingen wij het liefste in. Het is je eigen, daar spreek je in en daar denk je in. Dat is de charme van je taal”, vertelt Koos. Prompt komt er een nieuw nummer op tafel: ‘zol ik met de Kerst nou eindelijk es een keer thuus wezen dit joar?’. Een eerlijk is eerlijk in het Westerkwartier klinkt het echter en oprechter. De vraag is overigens snel beantwoord; de heren vieren Kerst thuis. Maar op 14 en 16 december staan ze op de bühne.

Beide voorstellingen starten om 20.00 uur, na afloop is er gelegenheid om nog even na te praten met een glas  glühwein of een kop chocolademelk. De toegang is gratis.