“We moeten de jeugd ervan doordringen dat dit niet kan”

0
1938
Grijpskerk VV - Veenwouden-2

Ook clubs in de streek in beroering na moord grensrechter

STREEK – In de hele voetbalwereld- ook in deze streek- is geschokt gereageerd op het mishandelen met dodelijke afloop van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere, veroorzaakt door jeugdspelers van Nieuw Sloten. Incidenten rond het voetbalveld, het gebeurt veel vaker, al staan ze in geen verhouding met wat gebeurd is in het Westen. Een rondje langs de velden.

"Ik kan er niet bij dat het zover kan komen", is de eerste reactie van Wim Huisman, leider van Fc Grootegast. "Ik begrijp dat de mensen die bij de lijn stonden niks deden, ik begrijp de tegenstander niet dat die niet reageerde, maar wat nog erger is, de scheidsrechter heeft in dit zwaar gefaald. Hij had onmiddellijk de wedstrijd moeten staken. Ik kan me niet voorstellen dat mijn zoon dit overkomt, mocht hij belaagd worden dan heeft de tegenstander een groot probleem. Ik heb veel heel veel wedstrijden gevlagd, en heb vooral aan de Friese kant  de meest waanzinnige dingen gehoord, zoals "hé grens jonge, nog een keer verkeerd vlaggen dan zal ik je met de vlag in je nekje timmeren”, in Zwaagwesteinde bijvoorbeeld. Ik vind dit uitermate buitensporig gedrag en vind ook dat de club heel erg in gebreke is gebleven. In het veld valt het wat mij betreft eigenlijk wel mee, het is vaak de emotie op een gebeurtenis. Als je als trainer tegen je groep zegt "je kletst er in, je trekt je poot niet terug", dan is het maar net hoe je dat meeneemt naar de wedstrijd. Bij Grootegast valt dat wel mee, die spelers janken vaak eerder dan dat er wat gebeurt. Ik denk eerder bij clubs waar mensen gauw heetgebakerd zijn . En nu vooral in gesprek de komende tijd. Om de jeugd er van te doorgronden dat dit natuurlijk niet kan. Dat er wat moet gebeuren lijkt me duidelijk".

De brute moord heeft ook impact in Grijpskerk, die net als meerdere clubs zaterdag de kantine openstelde voor mensen die iets over het voorval kwijt willen. "Ik weet niet of dit het gesprek van de dag is", begint Kees van Es, voorzitter van jeugdcommissie van VV Grijpskerk, tevens aanspreekpunt van de A en B-junioren. "Onlangs speelden Jong Groningen en Marum hier, dan merk je het wel. Dan wordt er gesproken over het afgelasten van het amateurvoetbal. Het is goed dat er een statement is gemaakt, maar of je dat dan ook bij de jongste jeugd moet doen? Voor de oudere jeugd is het wel goed. We gaan binnenkort met de leiders en trainers in discussie hoe met dergelijke excessen om te gaan en wat we eventueel zelf kunnen verbeteren". Over het trieste incident: "Ik snap niet hoe het kan, met publiek erbij, spelers en scheidsrechter. Het gaat ook nog eens om een vader van een zoon die in dat team speelt. Het is te absurd voor woorden. We hebben zelf de B-junioren aardig in toom. Daarom vind ik het ook zo onvoorstelbaar. Je denkt toch: dat kan hier toch niet gebeuren? Vorig jaar werd er bij ons een speler uitgestuurd. Uit woede schopte hij een gat in een deur. We hebben meteen maatregelen genomen door hem te schorsen en de schade te laten betalen. De B-juniorencategorie is redelijk ontvlambaar. Ze houden zich niet in als ze een schop krijgen. Het verbaast me dan ook niet dat het in deze leeftijdscategorie gebeurd is. Het is naast een voetbalprobleem ook een maatschappelijk probleem. Voetbal is er de dupe van".

Martin Lobers, de trainer van Zuidhorn (za), is in het dagelijks leven leraar. "Maar dan wel van de basisschool", stelt Lobers meteen. "Schokkend, bij het uitoefenen van je hobby", omschrijft Lobers het incident. "Je hoort wel eens dingen en dan denk je er niet zo bij na, maar nu door deze aanslag wel. Vorig seizoen bijvoorbeeld werden we bedreigd door supporters van Groninger Boys. Door dit voorval ga je erover nadenken. Ik denk dat het meer een maatschappelijk probleem is. Of het meer voorkomt bij voetbal dan andere sporten? Misschien hoor je het meer door de enorme publiciteit rond het voetbal. Al het positieve en negatieve nieuws krijgt de aandacht. Het is wel opvallend dat spelers agressief gedrag vertonen in hun hobby. In eerste instantie vond ik het afgelasten van het amateurvoetbal te veel van het goede. Aan de andere kant is het een goed standpunt. Maar profvoetbal is ook van de KNVB. Dat daar onderscheid in wordt gemaakt. Dit terwijl er wekelijks gewonden vallen bij supportersrellen. Ik ben wel eens bij een Eredivisiewedstrijd geweest. Dat supportersgedrag zie je dan bij amateurclubs terug. Er moet meer gecontroleerd worden. Ik heb wel het idee dat er al meer opgetreden wordt. Dat zie je bijvoorbeeld aan jeugdteams die uit de competitie worden genomen".