CBS ’t Kompas, Noordhorn

0
237
Ongenode Gast Het Kompas Noordhorn

Datum: vrijdag 14 december

Tijd: 13:30 uur

Het is vrijdagmiddag als de Ongenode Gast afreist naar het Kompas in Noordhorn. Daar zal hij deze middag een informatieve les meemaken over energie. De gemeente wil kinderen namelijk leren hoe zij op een duurzame en verantwoorde manier met de energie kunnen omgaan. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook zodat er geld bespaart kan worden.

De middag begint met een filmpje en daarna een openingswoordje van wethouder Jan Oomkes. De leerlingen luisteren en stellen af en toe een kritische vraag. “Het zijn net raadsleden,” lacht de wethouder. “Alleen vragen die vaak nog verder door.” Rustig blijven de kinderen op hun plek zitten, terwijl Energy Man en Doortje Duurzaamheid de leerlingen uitleggen wat er deze middag gaat gebeuren. Ze hebben de hulp van de bovenbouwers nodig bij een inspectie door de school. Daarbij moeten ze erachter komen hoe energiezuinig de school is. De leerlingen luisteren ademloos naar het duo.

Daarna is het aan hun de beurt om door de school op zoek te gaan naar aanwijzingen. Er is een vragenlijst en die kan alleen maar beantwoord worden als de verschillende plekken in de school bezocht worden. Zo moet gezocht worden naar de energiemeter, maar ook elektrische apparaten die onnodig aanstaan. De leerlingen vliegen door de school, deels begeleid door Energy Man en Doortje Duurzaamheid.

Wethouder Jan Oomkes loopt tussen de groepjes heen en weer. “Je moet kinderen al op jonge leeftijd hiervan bewust maken,” zegt hij. “Zij zijn de generatie die over een aantal jaren ook nog over water, gas en licht moeten beschikken. Daarom moeten we nu zuiniger hiermee omgaan. Door een filmpje en een toneelstukje proberen we hun dat te leren. Daarna gaan ze in groepjes door de school om bijvoorbeeld afval te scheiden.” Het lespakket is daarbij bedoelt voor de hoogste groepen van de verschillende klassen.

Het lespakket is zo gemaakt dat het terugslaat op de belevingswereld van de leerlingen. Oomkes: “In de inleiding praten we bijvoorbeeld ook over hoe lang je onder de douche moet staan. Vijf minuten is goed, maar je kunt jezelf ook in drie minuten helemaal wassen. Voor mijn dochter had ik altijd een zandloper. Als die leeg was ging de warme kraan uit.”

Ondertussen draven de leerlingen door de school. Allemaal willen ze zo snel mogelijk alle antwoorden bij elkaar hebben. De meesten slagen er aardig in. Toch is er hier en daar ook een kleine strubbeling als de ander iets eerder het antwoord gevonden heeft. Het leidt tot enkele verhitte gezichten.

Eén van de jonge dames wrijft ondertussen over de buik van Energy Man. “Wat zijn dat voor ribbels?” vraagt ze. Energy Man legt haar uit dat het de spieren zijn. De jonge dame lijkt er nog niet echt van onder de indruk te zijn. Na een korte ‘oh’ gaat ze weer door. Ze heeft nog wel een idee hoe er minder stroom gebruikt kan worden: “Zullen we maar de kerstboom uitzetten?” stelt ze voor.

Later in het lokaal worden alle ideeën besproken. Zo zijn er in de school veel lampen die onnodig aanstaan. Snel wordt door de leerlingen voorgesteld om ze zelf maar uit te doen. Daarnaast komen er in de school stickers om mensen erop te wijzen dat ze zuinig moeten omgaan met de stroomvoorziening. Doortje Duurzaamheid vertelt: “We hebben voor jullie allemaal een duurzaamheidskrant. Daarin kunnen jullie lezen wat je thuis kunt doen om meer te kunnen besparen. Voor de hele klas hebben we ook nog twee energiemeters. Met die meters kunnen jullie thuis kijken hoeveel energie verbruikt wordt,” zegt ze. De komende weken zal het duo nog meer scholen in de gemeente aandoen.

Ongenode Gast Het Kompas Noordhorn 1