Een kijkje achter de schermen

0
175
Roden Piet Adema bezoekt dekrant

De burgemeester is de persoon met de meeste autoriteit binnen de gemeentegrenzen. Als jonge jongen word je dat al geleerd op de basisschool als deze persoon zo heel af en toe eens langskomt. De burgemeester is een grote man en hij is de baas van de gemeente, althans zo komt het toch vaak over. Als je ouder wordt ga je anders naar het werk van een burgervader kijken. Zeker wanneer je in de journalistiek komt te werken. De autoritaire lijnen verdwijnen en er wordt al snel getutoyeerd. Ook leer je dat uiteindelijk de gemeenteraad het hoogste politieke orgaan is.

Voor mij als journalist was het heel leuk om eens een kijkje achter de schermen te nemen. Waar normaal gesproken al vele deuren in Achtkarspelen opengaan, waren het er nu nog meer. In vertrouwen werd informatie over lopende processen gedeeld. Zo zat ik bij de collegevergadering. Een wekelijkse bijeenkomst van het gemeentebestuur waarbij zelfs de secretaresses, ja die dames weten alles, niet aanwezig zijn.

Wat een baan als burgemeester zo interessant maakt is dat je verantwoordelijk bent voor vele zaken die binnen het gemeentehuis gebeuren. Niet alleen voor het feit of een bepaald voorstel het haalt, maar ook sfeer binnen de muren moet jij goed houden. Een college moet een eenheid blijven uitstralen. Ook als een bepaalde wethouder in sommige periodes meer voorstellen erdoor krijgt dan de anderen. Nooit mag een burgervader zijn wethouders in het openbaar afvallen.

Wat een eyeopener voor mij was, was de invloed van het ambtelijk apparaat. Als burgemeester heb je een sturende, soort kaderstellende, rol in alle besluiten. Jij geeft aan wat je wilt en dan is het aan de ambtenaren om met goede voorstellen te komen. Dat doen zij graag, waarna een bestuurder een vervolgbesluit moet nemen. Het moeilijkste daarbij voor een burgemeester is om het op zo’n manier uit te leggen dat de mensen waarmee je werkt het ook echt snappen.

Als er successen worden gehaald, komen die altijd op het bordje van het gemeentebestuur. Zelf denk ik, als ik ooit echt burgemeester zou zijn, dat ik het ambtelijk apparaat veel meer deel zou willen laten uitmaken van de grote successen. Je kunt namelijk nog zo’n goede bestuurder zijn, maar zonder een batterij aan ambtenaren kun je als burgemeester helemaal niets.

Johannes Dolislager