“Ik ben er nog en wil het beste er van maken”

0
184
zuidhorn tineke kingma-1

Samensterkerverder.nl: de positieve lotgenotensite

ZUIDHORN – Tineke Kingma is een bijzonder mens. Én een bijzonder positief mens. Zij viel in 2006 van haar paard, lag in coma, maar knokte zich ondanks een hersenbeschadiging de jaren die volgden consequent terug. Na een terugval werd de diagnose Multiple Sclerose (MS) gesteld. Het boek wat Tineke schreef over deze moeilijke periode heet ‘Gevallen, niet gebroken’. Typerend voor hoe ze in het leven staat. Vol humor en enthousiasme pakt ze alles aan wat op haar pad komt. “Ik ben er nog en wil het beste er van maken”, vertelt ze. “Ieder leven kent tegenslagen, maar het gaat er om hoe je daar mee om gaat.” En daarom is ze nu druk bezig met het opzetten van samensterkerverder.nl; een lotgenotensite waar het draait om positiviteit.

Eigenlijk wordt de website uit nood geboren. “Ik miste de positiviteit op andere lotgenotensites. Al die dramaverhalen. Daar gaat het vaak over de negatieve spiraal. Iedereen weet wel hoe zwaar het is”, vertelt Tineke met die ontwapenende lach van haar. “Zelf heb ik vanaf dag één gedacht: als ik nog wat wil, dan moet ik er gewoon voor gaan. Het is hartstikke jammer dat mensen achter de geraniums gaan zitten van: ‘ik ben zielig en ik kan niks meer’.”

Een omschrijving die op deze jongedame dan ook echt niet van toepassing is. Ze komt aansnorren in een speciale ligfiets die er flitsend uitziet, loopt gewoon op prachtige hakken en is nog altijd een echte aanpakker. “Ik loop misschien niet zo hard, maar ik zit niet stil”, zijn haar gevatte woorden.” De paardensport was haar leven en neemt nog altijd een grote rol in, in haar bestaan. “Ik koop jonge paarden, die ik opleid en begeleid om ze weer te verkopen en zorg nog altijd voor de pensionstal.”

En nu dus ook nog eens een website. “Ik heb het boek geschreven om andere mensen te helpen, maar met deze site kan ik nog veel meer mensen helpen.” Eind vorig jaar verzamelde ze een klein team ter ondersteuning om zich heen. “Elizabeth Pilat verzorgt ook de social media van Hotel Aduard, het hotel van mijn ouders. Leonie Rijnberg rijdt op een paard van mij in de één na hoogste klasse en Wim Kloosterman ken ik als jurylid uit de paardenwereld. Samen bespreken we de opzet en zij denken allemaal heel hard met me mee. De website zal wel op mij gaan draaien, maar op de achtergrond ondersteunen zij me.”

De website is nog niet in de lucht, maar Tineke kan alvast de opzet laten zien. Er is veel ruimte voor verhalen, zowel van lotgenoten als naasten. “Ik keur de verhalen op positiviteit”, zegt ze streng. “Ik wil dat anderen er sterker van worden.” Lotgenoten kunnen via het contactformulier contact zoeken met Tineke. Zij kunnen kiezen uit opties als ‘iets waar ik tegen aan loop’, ‘een positieve ervaring delen’, ‘iets wat ik heb ondernomen’ en het ‘lotgenoten event’. Want dat wil deze bezige bij ook gaan opzetten. “Elkaar in real life zien, zodat je ervaringen kan uitwisselen. Ik wil wel naar de dierentuin met zijn allen. Veel mensen in een rolstoel voelen zich vaak bekeken, maar dan gaan we eens echt aapjes kijken”, zegt ze lachend. Ze hoopt dan ook sponsoren te vinden die de lotgenoten events mogelijk kunnen maken. Verder zal het onderhouden van de website vooral vrijwilligerswerk zijn.

Overigens kent de ambitie geen grenzen. Het bereik is nu landelijk en zo wil ze de website ook weg zetten. De opzet van de website is breed. “Ieder leven kent tegenslagen. Denk maar aan een faillissement of relatiebreuk. Iedereen kan wat aan de site hebben.” Voor het geval de ambitie werkelijkheid wordt, heeft Tineke ook al een oplossing klaar liggen. “Er kunnen meerdere Tineke’s zijn. Ik wil er in elk geval geen geld voor vragen. Ik haal steun uit het feit dat ik wat voor anderen kan betekenen.”

Het is bijna niet te geloven hoe positief ze zelf in het leven staat. Is ze dan nooit eens boos? “Nee, hoor mensen klagen al zo veel. Weg met die klaagcultuur. Bovendien wat is beperkt? Iedereen is beperkt. Niemand kan vliegen, een vrouw is geen man en een man geen vrouw. Ik wil positief blijven en vooruit kijken. Ik merk dat knokken effect heeft en daar krijg je stimulans van om door te zetten.”

De website zal binnenkort gelanceerd worden tijdens een spectaculaire happening waarvoor Tineke nu nog hard zoekt naar een BN’er. Daarover zal snel meer volgen. Iedereen zal daarbij welkom zijn.