Loes Greiner

0
213
LET OP VROUW LINKS IS VROUW MET DE HAMER

Regisseuse van ‘Een vreemde Kerstavond’ in de Hamsterborg

“Het is voor mij de eerste keer dat ik betrokken ben bij het toneelstuk wat opgevoerd wordt in de schuur van de Hamsterborg. Ik ben er drie keer als toeschouwer aanwezig geweest en ben dit jaar benaderd door mijn goede vriendin Ingrid Brandts Buys, die het stuk ieder jaar schrijft, om als regisseuse op te treden. Zelf heb ik wel affiniteit met het theater en ik moet zeggen, ik heb geen ambities om dit professioneel te doen, maar ik merk wel dat ik het erg leuk vind om hier aan mee te werken. Als regisseuse heb ik vooral de rol de verschillende kanten van theater, schmink, licht, geluid en spelers, bij elkaar te brengen. Ik ben een verbindende factor en moet ervoor zorgen dat alles bij elkaar komt op het juiste moment. Ik ben juist ervoor om te voorkomen dat de man met de hamer langskomt, want dan gaat het moreel naar beneden. Tuurlijk ben ik als regisseuse degene die de touwtjes in handen heeft, maar dat is wat ze mij geven.

De schuur van de Hamsterborg is een prachtige locatie. De sfeer en de plek zijn zo geweldig. De bezoekers zitten op de eerste rijen letterlijk op de strobalen. Als je naar rechts kijkt, dan zie je die grote Groningse paarden staan. Dat geeft wat extra’s. Het repeteren is bij tijden wel een opgave, want ja, het is een stal, dus het is er koud. Of dat voor de toeschouwers wel leuk is? Nou het gaat om maximaal drie kwartier, dus dat is prima vol te houden. Na het toneelstuk kunnen we ons allemaal warmen in de Hamsterborg waar de glühwein klaar staat. En hoe meer mensen er in de schuur zitten, hoe warmer het wordt.

Over het stuk zelf wil ik nog niet teveel blootgeven natuurlijk. Het is geen Kerstverhaal, maar het heeft wel met Kerst te maken en heet dan ook ‘een vreemde Kerstavond’. Het gaat over een familie die op vakantie gaat in een vakantiehuisje boven op een berg. De vakantie krijgt een spannende wending als er onverwachts bezoek langskomt. Ik vind het een echte familievoorstelling waar alles in zit: het is spannend en grappig en er zitten mooie stukken in.”

Het stuk wordt opgevoerd op zondag 23 december in de schuur van de Hamsterborg om 16.00 uur en 19.00 uur. Reserveren kan bij Diny Rankenberg: email ranken@xs4all.nl of tel. 050-4031641.