Visvliet kan wel wat positiefs gebruiken

0
151
visvliet fortune tree 2

VISVLIET – De bewoners van het dorpje Visvliet zullen afgelopen zaterdag wel even raar opgekeken hebben. Vijftienjarige inwoonster Aske Meijerink besloot dat het dorp na de sluiting van de kruidenier en de school en de dreigende sluiting van de bibliotheek wel wat positiefs kon gebruiken en toverde de kenmerkende centrale kastanjeboom aan de Heirweg om tot een ‘fortune tree’.

“Ik wilde altijd al iets voor het dorp doen”, vertelt deze jonge weldoenster, “en toen ik voor mijn school, het Praedinius Gymnasium in Groningen, een kunstproject moest bedenken, wist ik meteen dat ik iets met de boom wilde doen.” De opdracht was om een object dat zo vertrouwd is dat je het niet echt meer ziet, zo te veranderen zodat het een nieuwe functie krijgt. “Hij staat er al zo lang. Hij is als het ware naar binnen gericht en doet niet mee met het leven in het dorp’, zegt ze.

Aske pakte honderd doosjes in met kleine gedichtjes. “Nee, ik heb ze niet allemaal zelf geschreven”, zegt ze lachend. “Ik heb ze van internet en ze gaan over van alles. Ik hoop dat ze moed inspreken en een bepaald gevoel oproepen. Het zijn woorden die ik mooi vind en die wil ik graag delen met het dorp.”

Ze noemt haar project ‘Fortune Tree’. Net zoals in een gelukskoekje een goede raad of vrolijke boodschap verstopt zit, zo zitten die straks ook in de doosjes van de kastanje. “Het is een verrassing voor de mensen uit het dorp!” En daarom trok ze vrijdagnacht warme kleren aan om de boom vol te hangen. “Overdag zou het teveel opvallen”, zegt ze resoluut.