Zuidhorner huisarts Eric Schirm loopt marathon in Valencia

0
1606
Eric Schirm

“Hardlopen is een gezonde sport”


ZUIDHORN – Bewegen is gezond. Deze boodschap is niemand onbekend. De Zuidhorner huisarts Eric Schirm, sinds twee jaren werkzaam in het praktijkcentrum, houdt het niet alleen bij een boodschap uitdragen. Hij voegt de daad ook werkelijk bij het woord en trekt bij graag een aantal keren per week zijn sportschoenen aan om te gaan rennen. En niet even een rondje van 3 kilometer. Nee, per week worden er toch al gauw zo’n 80 kilometers gemaakt.’

“Dat rennen doe ik eigenlijk al sinds mijn achttiende jaar, maar zo’n anderhalf jaar geleden werd het allemaal een stuk serieuzer, toen een vriend me overhaalde om voor marathons te gaan trainen," blikt Schirm terug. Inmiddels heeft dat serieuze vormen aangenomen. Onlangs reisde de Zuidhorner af naar het Spaanse Valencia om daar alweer zijn derde marathon te lopen. Hij kan terug kijken op een succesvolle missie.

Uitlopen is het belangrijkste doel, maar stiekem was een nieuw persoonlijk record neerzetten toch wel een subdoel dat ergens in zijn achterhoofd latent aanwezig was. Ondanks dit succes heerst er bij de veertigjarige geen euforisch gevoel. "Ik ben niet ontevreden," zegt hij met een grijns, "maar achteraf had ik graag wat meer tijd van mijn pr afgehaald. Dat zat er in. Ik ben iets te hard van stapel gelopen, waardoor ik het tussen de dertig en veertig kilometer heel zwaar had. Gelukkig hoefde ik het tempo niet al te ver terug te laten zakken en toen ik een paar km voor de finish zag dat m’n pr er in zat, kon ik zelfs nog een beetje versnellen." Op een afstand van 42 kilometer en 195 meter toch tien seconden van je tijd afhalen. Een bijzondere prestatie al wil de huisarts daar zelf niet zoveel van weten: "Er zijn zat mensen die de marathon in drie uren lopen en dus veel sneller zijn." Bescheidenheid siert de mens. Feit is wel dat 42 km een enorm lang eind is, dat veel mensen onderweg de man met de hamer tegenkomen en moeten stoppen. Maar ook dat heel veel mensen langzamer lopen dan 3.27, de tijd waarin Schirm finishte. Van de honderd Nederlanders die meededen, eindigde hij als tiende.

"Ik heb wel een voldaan gevoel over mijn prestatie. Vooral ook omdat ik heel gecontroleerd heb gerend. De laatste tien kilometer waren erg zwaar, maar juist dan heb ik gemerkt hoe belangrijk ervaring is. Dit was inmiddels mijn derde marathon. Eerder liep ik in Keulen en Wenen. Je bouwt meer basiskracht op en raakt ook meer gewend aan een onprettig gevoel in je lichaam en weet beter hoe daar mee om te gaan. De marathon in Keulen, mijn eerste marathon, liep ik in vijf uur, maar toen was het ook 30 graden en heb ik echt zó vaak overwogen te stoppen. Uiteindelijk heb ik hem weten uit te lopen, maar dat was extreem zwaar." Verhalen als dat hardlopen niet zo’n gezonde sport is wijst de sportieve arts van de hand: “Als je voldoende traint, je lichaam op een evenwichtige manier belast, en goed naar je lichaam luistert, is dit gewoon een gezonde sport.”

Het hardloopvirus heeft hem flink te pakken. In april staat alweer de volgende wedstrijd op het menu en wel in Hamburg. Waarom de Duitse stad en niet bijvoorbeeld Rotterdam? "In het buitenland ziet het er toch allemaal wat anders uit. Andere cultuur en omgeving. We

hebben het een keer zo gedaan en het is ons erg goed bevallen. Het geeft ook het gevoel er even helemaal uit te zijn. Die combinatie is erg leuk."

Het is vooral het gevoel het maximale uit je eigen lichaam te halen wat de huisarts trekt in de sport. "Het is afzien, je traint er uren en uren voor. Soms sta ik om 6.00 uur op om een paar uur te gaan rennen en weer op tijd thuis te zijn om mijn kinderen naar school te brengen. De spanning van wel of geen blessures en zorgvuldig naar een doel toewerken. En als dat dan lukt is de missie geslaagd." Valencia is een prachtige stad, Hamburg idem. De meeste mensen gaan er heen om musea te bezoeken, lekker te eten, te winkelen of uit te gaan. Maar er zijn dus mensen die afreizen om zich zelf helemaal het apezuur te lopen. Tweeënveertig kilometer af te zien, zich afbeulen om tien tellen sneller te zijn dan de vorige keer. Hardlopers heten de mensen die deze pure topsport bedrijven. Schirm moet zich haasten op zijn vrije dag. Kinderen van school halen. "En misschien dat er nog een gaatje is om een paar uurtjes te trainen. Het is zo weer april."