De Kameleon gaat weer open

0
197
Aduard Kameleon-1

ADUARD – Jeugdhonk De Kameleon in Aduard is een aantal maanden dicht geweest, maar op vrijdag 28 december wordt er een brainstormavond georganiseerd om deze plek weer nieuw leven in te blazen. Dorpsbewoonster Elizabeth Zwaneveld, die als geboren en getogen Aduardster vroeger zelf ook heel wat uurtjes in De Kameleon doorbracht, nam het initiatief voor de heropening. “Toen ik hoorde dat De Kameleon ter ziele was gegaan, dacht ik: ja maar dít kan niet”, vertelt ze enthousiast.

Zonder De Kameleon is er geen plek in het dorp voor de jeugd. Iets wat nu toch leidt tot overlast. “Ik heb zelf ook twee dochters van 13 en 17 jaar en die lopen ook regelmatig te mopperen: ‘we kunnen hier niks”, vertelt Elizabeth. “En wat krijg je dan? De jeugd klampt elkaar aan op straat. Ja, we hebben hier best wel wat hangjeugd. En daar is ook wel angst voor. Een groepje bij elkaar komt al snel intimiderend over. Bovendien gaan ze kattenkwaad uithalen. Niet met slechte intenties, maar goed, er wordt toch een hoop vervuild en vernield. Dat is het effect als er niks gebeurt.”

Zelf twijfelde ze geen moment: De Kameleon moet weer open. “Ik heb dat zelf vroeger ook meegemaakt, magnifiek, die avonden daar”, denkt ze terug. Over haar inzet voor dit jeugdhonk doet Elizabeth laconiek. “Ik hou wel van organiseren. Natuurlijk gaat er tijd in zitten, maar ach, je krijgt er ook een hoop voor terug.” Dit is dan ook niet het enige wat ze aanpakt. “Ik zit ook in de feestcommissie die de feestweek organiseert en heb jarenlang in de Sinterklaascommissie geholpen.” Daarom kan ze ook bouwen op een trouwe achterban. “Ja hoor, de meesten van de feestcommissie willen helpen. We zijn ook een echte vriendenclub. Die feestweek was hier niks, we keken naar andere dorpen en dachten: dat kunnen wij hier ook. Nu gaat het gigantisch goed.” Ze investeren graag in de jeugd. “Wat is er mooier dan die groep straks ook weer bij de feestweek te kunnen betrekken?”

De Kameleon gaat zich richten op de jeugd vanaf groep acht van de basisschool. “Bewust richten we ons al op die leeftijd. Als je dan al gewend bent om hier heen te gaan, dan blijf je er komen.” Het is niet de bedoeling dat ze zelf de kar gaat trekken. “Wij gaan het niet voorkauwen. De jeugd moet, begeleid door volwassenen, zelf gaan aangeven hoe ze het willen. Het is een leuke hangplek voor ze, maar ik hoop ook dat ze samen activiteiten gaan doen. Er is altijd een kloof tussen de jongeren, bijvoorbeeld door geloof. Het moet zo zijn dat het weer samen wordt.”

Daarnaast hoopt ze wel dat ouders ook hun steentje bijdragen. “Het is wel de bedoeling dat ouders ook eens een bardienst draaien. En dan niet alleen om de werkzaamheden, maar ga eens kijken wat je kind bezighoudt, waar ze mee bezig zijn en wat ze interesseert.”

Nog snel wordt de soos nu opgeknapt. “Een aantal basisdingen waren echt niet in orde, zoals de keuken die al veertig jaar oud is. Ik heb gezegd: ik wil dit doen, maar dan moet die basis goed zijn.” Op vrijdag 28 december is dan weer de eerste avond dat De Kameleon open is. Deze start om 19.30 uur. Elizabeth hoopt dat alle jongeren uit het dorp komen om op deze avond mee te denken, hoe het verder moet. “Wat is er voor nodig, dat jullie weer elke week komen”, verduidelijkt ze. Daarna zal De Kameleon in eerste instantie één keer in de twee weken op vrijdag open gaan. Meer informatie bij Elizabeth op 06-363 23 795 of bij jongerenwerker Patrick Wijninga van SWGZ, 06-288 86 191 of patrick@swgz.nl.