Doezumer Oudejaarsploeg viert 20-jarig jubileum

0
1743
Doezumer Oudjaarsploeg

“Een stunt is pas geslaagd als hij ook wat betekent voor het dorp”

DOEZUM – Alweer twintig jaar bestaat de Doezumer Oudjaarsploeg. Wat begon als een vriendengroep met leuke stunts, groeide uit tot een begrip in de regio. Noemenswaardige stunts zijn bijvoorbeeld het omdopen van het voormalige AZG in de Dokters Opleiding Post, het aanleggen van de ijsbaan en de renovatie van de brug in de Peebos. Momenteel werken ze aan een nieuwe stunt.

Regelmatig zit de vriendengroep bij elkaar. In het achterste zaaltje van De Steven spreken ze over de plannen van dit jaar. Het is allemaal een groot geheim, want een stunt is pas echt geslaagd als hij van te voren niet uitlekt. Toch zijn er nog wel meer criteria waar een goede stunt aan moet voldoen. “Een goede stunt zorgt voor een heleboel media-aandacht,” zegt Jan Berends. Niko Renkema voegt toe: “Maar het is pas echt geslaagd als hij ook wat betekent voor het dorp.” Een voorbeeld is de brug in de Peebos, die enkele jaren geleden van de ondergang gered is.

Het slagen van die stunt had ook te maken met een mooie samenloop van omstandigheden. Renkema: “In Drachten hadden ze toen net een straat blauw geverfd als kunstproject. Dat koste heel veel geld, terwijl onze brug op instorten stond.” De groep besloot om de auto, die onderdeel van het kunstproject was, te ‘lenen’ voor haar eigen stunt. “De eerste avond werden we aangehouden door de politie, want het bureau zat in dezelfde straat. Een dag later hebben we hem wel ontvreemd en gelukkig paste hij precies op de brug.” Gevolg van de stunt was dat de gemeente daadwerkelijk geld beschikbaar stelde voor de renovatie.

Naast de stunts zijn er andere dingen die ieder jaar terugkomen. Zo is er de DOP Radio, DOP spelen, DOP nacht, Oliebol van het jaar en de laatste baby van het jaar. Voorzitter David Oldewarris: “We hebben de laatste jaren geprobeerd om het steeds interactiever te maken. We hebben bijvoorbeeld de radio waarmee we heel professioneel mensen kunnen interviewen. Je merkt dat steeds meer mensen ernaar gaan luisteren.”

Het feest begint op 29 december om 11:00 uur op de radio. ’s Middags is er een activiteit voor de jeugd, die georganiseerd wordt door eBlitz. De volgende dag begint het feest officieel. ’s Ochtends wordt een kerkdienst uitgezonden waarna ’s middags de DOP spelen georganiseerd worden in het café. Deelnemers kunnen met diverse Oudhollandse spelletjes tegen elkaar strijden. De echte stunt vindt plaats op 31 december. Daarvoor verzamelt de groep zich om 12:45 uur bij De Steven. Iedereen die mee wil, kan dan mee. Ook krijgen de laatste baby en de oliebol van het jaar bezoek.

Het feest wordt in de nacht afgesloten met een vuurwerkshow. Deze show is speciaal voor het 20-jarig jubileum in elkaar gezet. Oldewarris: “We gaan door tot in de late uurtjes met de verschillende ‘DJ’s van toen’. Dat zijn DOP’ers uit het verleden die nog één keertje voor ons terugkomen.” Hoogtepunt van de nacht moet de ‘Mystery Guest’ worden. Wat de stunt is, wil de groep uiteraard nog niet vertellen.