Gemeente loopt bijna een miljoen mis op de Oostergast

0
298
Zuidhorn Oostergast Noordzijde-1

Bouwplannen toch niet zo positief als gedacht

ZUIDHORN – De gemeente Zuidhorn verwacht € 950.000,- minder winst te maken op de Oostergast dan gedacht. Afgelopen week werd dat gepresenteerd aan de gemeenteraad van Zuidhorn, die de plannen vertrouwelijk mocht inzien. Naast het opnemen van het verlies zal een deel van de bouwwerkzaamheden ook niet opnieuw worden opgestart. Het was schrikken voor velen, omdat wethouder Jan Oomkes (PvdA) jarenlang volhield dat het crescendo ging met de plannen.

“Het bevreemd ons dat de vlag er nu heel anders bij hangt,” zei Harrie Rugers (D66). “We zijn blij dat er nog gebouwd wordt, maar waarom is er niet reëler gecommuniceerd? Ook wordt de dekking van het bedrag niet genoemd. Dat is een duistere zaak, zeker omdat het misschien nooit meer goed komt. Is het gevolg straks dat de OZB weer omhoog moet?” Ook wilde het raadslid duidelijkheid. “We moeten over een half jaar niet dezelfde discussie voeren omdat de bedragen nog verder tegenvallen.”

André Hatzman (PvdA) noemde het feit een historische beslissing. “De gouden bergen die ons beloofd zijn blijken een fata morgana te zijn. Nu moeten we blij zijn als we misschien ooit nog een bescheiden winst halen. Daar mogen we dan onze handen voor dichtknijpen.” GroenLinks ging nog wat verder. Het feit dat na fase 2DA gestopt wordt noemt hij ‘een dramatische noodstop’. Volgens hem moet zijn partij het echter wel steunen, omdat het niet anders zou kunnen.

René Westerhoff zag het anders. “De wethouder merkt nu pas dat de bretels stuk zijn en de broek afzakt.” De uitspraak leidde tot enige hilariteit onder de raadsleden. Zijn partij was tegen het afboeken van de opbrengsten. “We geven de wethouder geen blanco cheque om dit bedrag zomaar op de jaarrekening te zetten.”

Minder zorgen waren er bij wethouder Oomkes. Hij refereerde aan een bijeenkomst enkele jaren geleden waarbij de raadsleden al verteld werd dat op het eerste deel van het plan een verlies gemaakt zou worden van twee miljoen euro. “Dat was in die tijd verantwoord omdat we ervan uit gingen dat we winst zouden maken op de volgende fases.” Hij zag het nemen van dit verlies dan ook als een tussentijdse aflossing en niet als een noodstop. “Als ik naar de andere gemeenten in de Regiovisie Groningen-Assen kijk, is Zuidhorn nog steeds de plaats waar meer dan de helft van alle woningen gebouwd worden.” Het kon de VVD niet overtuigen. Zij stemden tegen het plan, maar omdat de rest voor stemde gaat het wel door.