Gemeentehuis Zuidhorn

0
205
Ongenode Gast Groningen 3

Datum: woensdag 19 december 2012

Tijd: 16:00 uur

Het is woensdagmiddag als de bolide van de Ongenode Gast afkoerst op het gemeentehuis van Zuidhorn. Daar zal deze middag de Gebiedscoöperatie Westerkwartier worden opgericht. De parkeerplaats van het gemeentehuis staat op dat moment al vol. Allerlei bobo’s uit de wijde omgeving zijn op de middag afgekomen om samen te vieren dat de organisatie eindelijk van start kan gaan. Uiteraard met een hapje en een drankje.

Ongeveer een half jaar eerder liet wethouder Fred Stol weten wel te houden van dit soort momenten. Het leverde hem de bijnaam Fred ‘ik hou wel van een feestje’ Stol op. Op Twitter bevestigde hij dat woensdagmiddag nog even met de alles zeggende zin: “Waar is dat feestje? Hier in Zuidhorn is dat feestje.” De sfeer zat er dus goed in en dan staat de Ongenode Gast uiteraard vooraan. Het is diezelfde wethouder die serieus de verschillende partners van het nieuwe project voorstelt.

Daarna is het aan Leendert Klaassen om als voorzitter het openingswoord te doen. De oud-burgemeester van Zuidhorn is weer terug op de vertrouwde stek en hoewel hij zichzelf niet meer als burgervader ziet, zien de mensen op het gemeentehuis hem wel zo. Zeker vijfmaal in een kwartier wordt hij aangesproken met ‘Ha burgemeester!’. Zo ook door bedrijvencontactfunctionaris Bert Groenewolt. Zelf vertelt Klaassen dat hij na het einde van zijn carrière vrijwel niet meer in het gebouw geweest is. “Je moet anderen niet voor de voeten gaan lopen. Ik kwam hier alleen nog voor mijn paspoort en rijbewijs.”

Dan weer terug naar de speeches. De nieuwe organisatie blijft een beetje een vaag verhaal voor de buitenwereld. Toch is de belangstelling volgens Klaassen groeiend. “De rol van de overheid neemt af. Ze zijn zelfs aan het zoeken naar een nieuwe rol. Daarom is het goed dat gebieden eigen gebiedsontwikkelingen hebben. Wij gaan dat als coöperatie mede vormgeven.”

Het idee van de club is dus om organisaties te faciliteren bij het uitvoeren van bepaald beleid. Een eerste voorbeeld hiervan is het onderhoud van houtsingels in de streek. “Boeren moeten nu één voor één subsidie hiervoor aanvragen. Dat kost een heleboel werk. Als coöperatie kunnen we die subsidies in één keer aanvragen voor alle boeren. Daardoor kan er veel meer gedaan worden,” stelt Klaassen. Hij denkt dat de nieuwe organisatie op deze manier veel taken kan uitvoeren. “De boeren kennen het gebied en hebben de ervaring al. Wij zorgen voor de middelen.”

Ook gedeputeerde Wiebe van der Ploeg mocht zijn zegje doen. “Er is hier nu al veel neergezet, maar er kan nog veel meer gebeuren,” zegt hij. “We hebben nu net een nieuwe staatssecretaris en die moeten we gaan verleiden om hieraan mee te doen.” Zelf hoopt hij dan ook dat Sharon Dijksma binnenkort al een kijkje in de regio komt nemen.

Dan is het tijd voor de borrel. Niet de gebruikelijke raadsvergaderinghapjes, maar de luxe variant. Uiteraard gemaakt van biologische producten. Het moet gezegd: ze zijn heerlijk. Verschillende mensen zien we af en toe naar de schalen lopen Ook mensen die alleen wat te drinken halen. Wie we zien? Uiteraard Alex Datema van Stichting Boer & Natuur, die het de komende tijd druk gaat krijgen met het project. Ook Herman Woltjer van het IVN Grootegast en uiteraard de boswachter die je overal ziet: Nico Boele.

Namens de gemeenten is er een afvaardiging. Berend Hoekstra mag als burgervader van Leek het contract tekenen. Hetzelfde doet collega Kor Dijkstra van Grootegast. Namens Marum een wethouder, Jan Vos. Helemaal achter in de zaal zien we ook nog wethouder Bert Nederveen. Bescheiden als altijd luistert hij mee, terwijl hij live verslag doet van de bijeenkomst op Twitter. Nederveen heeft sinds vorige week een iPhone 5 en daarmee kan hij in zijn portefeuille jeugd nog wel eens flinke punten scoren.

Ongenode Gast Groningen