“Ik heb stellig de indruk dat andere gevechten zich over de rug van Johannes afspeelden”

0
141
Lenie het Hart 2012

Burgemeester Texel:

PIETERBUREN/TEXEL – Met verbazing heeft burgemeester Francine Giskes (D66) de discussie gevolgd rond de reddingspoging van de anderhalf week geleden aangespoelde bultrug Johannes. Na het aanspoelen kwamen diverse reddingsacties op gang, maar niks mocht baten. Uiteindelijk kreeg het dier een spuitje, wat hij overleefde. Een dag later was hij toch dood. Dit tot woede van zeehondenmoeder Lenie ’t Hart.

De bultrug werd anderhalve week geleden gevonden door kitsurfer Ruben Lenten. Tijdens een training struikelde hij bijna over het grote beest, dat toen al op de zandplaat lag. Aan land gekomen alarmeerde hij meteen hulpverleners, die naar het dier toegingen. Reddingswerkers van onder andere de KNRM en Natuurcentrum Ecomare probeerden het dier toen tevergeefs te redden. Uiteindelijk kreeg de bultrug vrijdag een spuitje, maar overleefde dat. Zondagochtend overleed het dier alsnog.

Lenie ’t Hart, oprichter van de zeehondencrèche in Pieterburen, bemoeide zich ook met de reddingsactie. Zelf ging ze naar Den Helder om polshoogte te nemen. Woest was ze toen ze hoorde dat het beest dood was. Op Twitter meldde ’t Hart dat mannen in witte pakken geprobeerd hebben het beest dood te maken. “De mensen die hem dood wilden hebben, hebben gewonnen,” stelde ze diep bedroefd. Wat volgde was een stormvloed van negatieve reacties tegenover de mensen van Ecomare en de burgemeester van Texel.

Deze laatste verbaasde zich over de ophef. “Het is boeiend om te zien wie de echte deskundige is. Zet tien deskundigen bij elkaar en je hebt tien meningen. Er zijn heel veel mensen die veel weten van walvissen,” zegt zij. “Ik heb stellig de indruk dat andere gevechten zich over de rug van Johannes afspeelden. Er is sprake van een jarenlange controverse tussen de beide organisaties over hoe je zeehonden goed kan opvangen. Daarnaast is er de strijd tussen beroepsbergers, die hun werk tegen forse betaling doen en de KNRM die het werk al twee eeuwen gratis doet. Deze twee onderwerpen kwamen ongelukkig samen voor onze Johannes. Het gaat nu met grof geweld en veel vuilspuiterij, maar niet in het belang van het dier.”

’t Hart herkent zichzelf niet in de uitspraken. Volgens haar zijn de beide organisatie juist bevriend met elkaar en werken ze samen. De komende maanden wil ze met de politiek in gesprek over het lot van aangespoelde dieren. Volgens haar moet er een protocol komen waarin staat hoe gehandeld moet worden als een dier aanspoelt. ’t Hart verwacht daarbij steun van de Partij voor de Dieren.