“Je bent onze Wilma; afblijven!”

0
200
afscheid gedeputeerde Wilma Mansveld

Oud-gedeputeerde neemt afscheid van Groningen

GRONINGEN – Oud-gedeputeerde Wilma Mansveld (PvdA) nam in een volle Statenzaal in het Provinciehuis in Groningen afscheid. Lovende woorden werden over haar gesproken door Commissaris van de Koningin Max van den Berg en gedeputeerde William Moorlag. Mansveld vertrekt omdat ze onlangs beëdigd werd als Staatsecretaris op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Nog voordat de officiële receptie begint staat er al een rij in het Provinciehuis. Meer dan 100 bestuurders, collega’s en ander belangstellenden kwamen langs om Mansveld voor het laatst op deze plek de hand te drukken. Lovende woorden werden gesproken over de gedeputeerde die al jaren betiteld werd als een groeibriljant. De tafel voor de cadeaus stond dan ook al snel vol.

Het was aan de Commissaris om het afscheidswoord uit te spreken. “Wilma was altijd ‘in control’,” kon hij vertellen. “Ze regelde altijd alles op een warme en persoonlijk manier met interesse in de personen.” Als voorbeeld noemde hij het jeugdzorgbeleid, dat binnenkort overgaat naar de gemeenten. “Ze hield veel van die kinderen en heeft zelf ook een pleegdochter waardoor ze hierbij ook persoonlijk betrokken was. De jeugdzorg wordt nu warm overgedragen. Toch kon ze ook duidelijk en hard zijn.”

Volgens Van den Berg is het jammer dat Mansveld vertrekt. “Jij het gezaaid, maar het ontbrak aan tijd om te oogsten. Nu mogen wij de vruchten van jouw werk plukken.” Volgens de Commissaris zal de nieuwe Staatssecretaris altijd een fanclub in Groningen houden. “We zullen je altijd blijven steunen. Ook al het moeilijk wordt. We zullen zeggen: je bent onze Wilma; afblijven!”

Collega William Moorlag had het over de ‘Wilma-methode’. “Deze methode is degene van iemand die ergens aan begint en precies voor ogen heeft wat ze wil. Ze weet daarbij de mensen tot in de puntjes te motieveren, maar kan er ook de zweep overgooien. Dat deed ze altijd op een charmante manier.” De gedeputeerde zij ‘hartstikke trots’ te zijn dat Mansveld nu naar Den Haag gaat. “Maar het is doodzonde voor ons.”

Mansveld was zelf de laatste spreker. “Dit is geen afscheid. Ik hoop dat ik iedereen kan blijven zien.” Ook vertelde ze over het moment dat ze gevraagd werd voor de klus. “Ik kreeg een smsje van Diederik of ik hem wilde bellen. Ik smste terug dat ik dat niet kon, omdat het druk was. Later in de auto belde ik toch. Ik dacht toen dat het over Energy Vally of de Eemshaven ging. Hij vroeg meteen of ik het werk wilde doen. Ik wist niet wat ik moest zeggen en heb meteen opgehangen.” Een paar dagen later belde ze Samsom toch terug. “Ferry Mingelen maakte uiteindelijk bekend dat ik een nieuwe baan kreeg.”

Als hoogtepunt uit de afgelopen periode noemt Mansveld zelf ook de jeugdzorg. In haar portefeuille had ze ook de economische zaken. Van daaruit noemt ze vooral een uitdaging. “Wij hadden in deze tijden waarin het economisch minder ging de uitdaging om in de nieuwe haven allerlei vacatures te vervullen. Ik ben heel trotst dat het gelukt is.” Volgens Mansveld is het daarbij nodig om transpart en consistent te blijven. “Je moet altijd je rug recht houden en ervoor blijven gaan. Je moet mensen laten zien dat je er voor staat en voor wilt blijven gaan. Mensen verwachten ook dat je dat uitstraalt.”

Wat ze aan Groningen gaat missen weet ze nog niet. “Ik mis nooit veel, omdat ik alles zie als een onderdeel van het leven. Ik heb Groningen nog steeds bij me. Doordeweeks zit ik in Den Haag, maar op vrijdag kom ik weer naar Groningen. Ja wie ik ga missen is William. Met hem heb ik al die tijd samengewerkt.” De grootste uitdaging voor de komende jaren is volgens haar om zichzelf te blijven. “En vergeet niet: het glas is altijd half vol!”