Lucie Pakes neemt afscheid als trouwambtenaar

0
378
afscheid trouwambtenaar

GROOTEGAST – Lucie Pakes heeft na achttien jaar afscheid genomen als trouwambtenaar van de gemeente Grootegast. Pakes voltrok in die periode tientallen huwelijken. Niet alleen in het gemeentehuis, maar ook op bijzondere locaties. Na al die jaren waren het haar collega’s die haar afgelopen dinsdag toespraken en toezongen. Bepakt met cadeaus ging ze weer naar huis.

Pakes herinnerde zich nog meerdere huwelijken. “Eén keer heb ik drie huwelijken op één dag gedaan. De ene was het gemeentehuis nog niet uit, terwijl de volgende haast alweer binnenkwam. Ik vond het fantastisch. Altijd vond in het leuk om dit werk voor de mensen te mogen doen. Ik heb een prachtige tijd gehad en ben erdoor enorm gegroeid als mens. Ja, als mens word je er veel wijzer van.”

Ze sloot bijzondere huwelijken. Zoals bijvoorbeeld die tussen een Chinees en een Japanner. “Dat was heel uitzonderlijk, omdat hun landen op gespannen voet staan met elkaar. De bruidegom verstond het allemaal niet, maar zij wel. Later kwam er nog iemand naar me toe die vertelde dat ik een geweldige toespraak had gehouden.”

Ook een huwelijk tussen twee mensen die met weinig geld moeten rondkomen zal haar lang bijblijven. “Het echtpaar was geestelijk een beetje zwak en na het tiende kind besloten ze om toch maar te gaan trouwen. Zij had een mantelpakje aan met plastic roosjes. Het zag er misschien wat raar uit, maar zij genoten van de dag. Dat was prachtig om te zien.”

Van haar collega’s Adrie van der Veen, Marieke Smit, Trijnie Kijf en gastvrouw Gerda van der Naald en gastheer Fokko Hoolsma kreeg Pakes allerlei cadeaus. Deze gingen over de manier waarop zij zelf met symbolen werkt.