Robin Goed moet zorgen voor energiekostenbesparing

0
1233
Robin Goed

GROOTEGAST – Een ambitieus plan moet er in de toekomst voor zorgen dat grote groepen mensen geld gaan besparen op hun energierekening. Althans als het aan Carst Ivo Meijer uit Grootegast ligt. Hij ontwikkelde in de afgelopen maanden het project ‘Robin Goed’ waarbij mensen kunnen investeren in het verbeteren van woningen. Uiteindelijk kunnen beide groepen er rijker door worden.

Uit onderzoek van de gemeente Grootegast blijkt dat ongeveer een derde van de woningen binnen de gemeentegrenzen het G-label heeft als het gaat om energieverbruik. Daardoor valt dus zo’n 33% in het slechtst mogelijke energielabel. “Dat betekent dat die mensen nu in een hele dikke trui lopen of de houtkachel flink aanhebben als ze willen besparen op de energierekening,” vertelt Meijer. “Opvallend is dat de mensen die in deze doelgroep vallen vaak zelf ook weinig te besteden hebben. Door de toenemende energieprijzen gaat een steeds groter deel van dat toch al krappe salaris naar een energiemaatschappij. Dat moet anders.”

Om dit probleem voor andere mensen op te lossen bedacht hij voor een prijsvraag een nieuw project. “Je hebt al allerlei projecten waarbij mensen samen zonnepanelen en windmolens aanschaffen, maar het kan ook anders. Wanneer je namelijk de isolatie van veel slechte woningen aanpakt bespaar je uiteindelijk veel meer met minder kosten.” Met het plan van Meijer stoppen mensen die wat meer te besteden hebben geld in de coöperatie. Met dit geld kunnen particulieren energiebesparende maatregelen treffen waardoor ze geld uitsparen. Een deel van dat geld gaat terug naar de coöperatie. “Uiteindelijk kunnen mensen die geld gegeven hebben een leuk rendement krijgen of het langer laten staan om nog meer huishoudens te helpen.”

Voor het project gaat samengewerkt worden met bouwbedrijven uit de regio. De eerste gesprekken met deze ondernemers zijn al gevoerd. “Vaak wijzen zij hun klanten al op besparende maatregelen als zij komen voor advies, maar gaat het vaak niet door vanwege het geld. Mensen hebben het bijvoorbeeld niet liggen of de bank wil het niet lenen. Door deze coöperatie kunnen ze dan toch geld krijgen. Uiteraard wel als een soort hypothecaire lening, die mensen terug moeten betalen.” Een ander voordeel aan het inschakelen van lokale bedrijven is de dat werkgelegenheid in stand blijft. “Natuurlijk gaan we niet zomaar met alle beunhazen in zee en kijken we wie het echt goed kan doen.”

Achter de schermen is Meijer al enkele weken aan het lobbyen met het plan. “De reacties van overheden zijn tot nu toe erg goed. Veel gemeenten en provincies hebben interesse in het plan,” zegt hij. “Grootegast zou één van de dorpen moeten zijn waar we gaan beginnen.” Hoe dat precies vorm moet hebben, weet hij nog niet. “Het plan is pas twee maanden geleden bedacht, maar nu is iedereen er al heel enthousiast over. Voor we het echt gaan uitvoeren gaan we eerst nog een onderzoek houden. Daaruit moet naar voren komen of mensen geld in een fonds willen stoppen en of andere mensen wel uit een coöperatie willen lenen.” Meijer hoopt dat wanneer het plan doorgaat ook gemeenten geld beschikbaar gaan stellen, zodat meteen veel mensen geholpen kunnen worden.