Tientallen miljoenen voor krimpgebieden

0
159

Wethouder verwacht snelle uitvoer van plannen

LEENS/GRONINGEN – De provincie Groningen wil tientallen miljoenen vrijmaken voor de krimpgebieden in de provincie. Delfzijl, Winschoten en De Marne krijgen binnenkort de beschikking over het mega bedrag om grote projecten op te zetten. De wijziging van beleid is nodig omdat de cofinanciering, waar tot op heden mee gewerkt is, niet langer haalbaar is. Wethouder Herwil van Gelder (GL) is blij met het plan.

“Het gaat om een vernieuwde aanpak, waarbij we een gezamenlijk doel hebben,” vertelt Van Gelder. “De provincie gaat nu verschillende subsidies herschikken en dat levert tientallen miljoenen op. De bedoeling is dat het allemaal razend snel gaat.” Dat herschikken is nodig, omdat de verschillende krimpregio’s niet vooruit konden met de huidige subsidieregelingen. Deze regelingen stellen namelijk als eis dat voor elk gegeven bedrag een cofinanciering van de gemeente nodig is die even hoog is als de gekregen bedrag. “Dat kan niet langer,” zegt Van Gelder nu. “Het geld is bij ons gewoon op.”

Om het plan te begeleiden worden de komende maanden drie projectleiders aangesteld. Deze personen moeten inventariseren wat kansrijke projecten zijn. Dat gaat van de haven in Lauwersoog tot aan de woon- en leefbaarheidvisie van de gemeente. Dat betekent dat het geld ingezet kan worden voor de toerisme, maar ook voor het opkopen van woningen. “Hoeveel geld er beschikbaar komt, kunnen we nu nog niet zeggen,” zegt Van Gelder. “Het gaat erom dat mensen met goede plannen komen en dan moeten uiteindelijk de Provinciale Staten beslissen of het door gaat.” Veel vertrouwen heeft hij daarin. “We praten nu echt over serieus geld.”

De nieuwe projectmanager voor De Marne krijgt drie maanden de tijd om met een overzicht van de plannen te komen. “Er komt geen stuurgroep en daarmee proberen we stroperigheid te voorkomen.” Wie de projectmanager gaat worden is nog niet bekend. “We hebben al een lijstje met namen, maar daar zijn nog geen mensen uitgepikt. Misschien worden het ook nog wel hele andere personen.”