‘’We denken aan een album in 2013″‘

0
241
Zuver-Scheerwol

“We denken aan een album in 2013”

NIEHOVE – Het gaat voor de wind met Zuuver Scheerwol. Waar het lang duurde voor de band haar positie in radioland kon vinden, lijken ze er nu niet meer uit te slaan. Meerdere malen per week zijn de vier heren uit het Noordwesten van de provincie Groningen op Radio Noord te horen. Daar zijn ze trots op, want dat is waar ze het toch voor doen.

“Het geeft gewoon een kick als je jezelf terughoort op de radio,” zegt Fries Wolma. “Bij onze vorige single Roelien duurde het heel lang voor hij opgepakt werd. Toch was hij er ineens na de zomer en nog steeds horen we hem regelmatig gedraaid worden.” Het succes smaakt naar meer en dus gingen de heren door met het componeren van nummers. Binnenkort moet er weer eentje uitkomen. Met de titel ‘Tik Tak Tun” wil het viertal weer de radiozenders veroveren.

De band Zuuver Scheerwol werd in 2011 opgericht. Het is een combinatie van de achternamen van de heren Sijstse Scheeringa en Fries Wolma. Ook komt de naam van de band terug in een uitspraak die Ede Staal ooit deed in een interview.

Primair richt de band zich op het maken van liedjes in de eigen streektaal. Daar wordt door de heren hard aan gewerkt. Soms op een avond met de hele band, maar ook overdag. De beide heren genieten zichtbaar van het maken van de muziek en het schrijven van de teksten. “Het moet wel echt ergens over gaan,” zegt Wolma. “Naast de muziek gaat het ook echt wel om de tekst.”

Het nieuwe nummer Tik Tak Tun is een soort protestsong geworden tegen dingen die op dit moment spelen, zoals het Groninger Forum. Wolma voegt eraan toe: “Maar dan dus wel op een leuke manier.” En dat is te horen in het nummer, dat het tweetal meerdere keren laat horen tijdens het interview.

Toch wil de band nog verder dan alleen het schrijven van eigen nummers. Het duo zou graag meerdere keren per jaar optreden. “Dat kan overal,” zegt Scheeringa. “We komen dan niet alleen met onze eigen nummers, maar ook met covers van bijvoorbeeld Bruce Springsteen. We hebben nu al zoveel repertoire dat we met gemak een hele avond kunnen vullen.” Daar is het de band ook een beetje om te doen. Naast het op de radio brengen van hun eigen nummers mogen ze ook graag optreden. “We hebben al meerdere feesttenten gedaan en dat ging elke keer perfect,” zegt Sijtse. “Wij kunnen het stevige werk goed neerzetten.”

Naast de zangers bestaat de band uit nog meer personen. Zo is er drummer Wally van der Reijd, die in meerdere bands actief was. Zo drumde hij bij The Rocking Tigers, Proginitive en Frontpage. Tegenwoordig drumt hij naast Zuuver Scheerwol ook in de Chaplains. Van de Reijd heeft een eigen boerderij die ver uit de bewoonde wereld ligt. Tussen de weilanden op die plek oefent de band met grote regelmaat.

Laatste, maar zeker niet minste, is bassist Erik Kuipers. Hij is de jongste van het stel, maar doet qua kwaliteiten en ervaring niet onder voor de rest. Als bassist speelt hij ook mee met de Pillendraaiers en het popkoor KUG.

Voor de komende jaren heeft de band alweer genoeg plannen. “We gaan zeker nog wel een keer de studio in en we willen eigenlijk een eigen album,” vertelt Scheeringa. “Eerst gaan we bezig om Tik Tak Tun een succes te laten worden. Met een beetje geluk zal die de komende maanden regelmatig op de radio te horen zijn.”