Dalstra Reizen Reisinformatiedag

0
1330
ongenodegast 1

(On)genodegast

Datum: 12 januari 2013

Tijd: 10.00 tot 16.30

Voor liefhebbers van fietstochten langs de Moezel, dagtochten naar de Huishoudbeurs en excursiereizen door Spanje of Griekenland organiseerde Dalstra Reizen in Surhuisterveen zaterdag de jaarlijkse Reisinformatiedag. De bezoekers laten zich niet alleen informeren over mogelijke busreizen maar komen ook voornamelijk voor de gezelligheid. De (On)genode gast nam een kijkje.

Bij de ingang van de informatiedag worden de reizigers in spé begroet door de teller van de bezoekers. Het is een uur of drie ‘s middags en de mevrouw heeft inmiddels al 1432 keer op het knopje kunnen drukken. Sinds de Reisinformatiedag in het pand van Dalstra Reizenaan de Molenweg gehouden wordt komen er zo’n 1500 tot 2000 mensen op de informatiedag af. Velen komen om zich te laten informeren over de verschillende reizen, ook komen veel om bij te praten met reisgenoten van vorige reizen.

‘Willem, de Côte d’Azur, wer leit dat eins?’ Een mevrouw bladert druk in de brochure die op de tafel van de Frankrijk-stand ligt. ‘Dat sjocht er al moai út! Dêr koe it wolris noflik waar wêze!’ Willems aandacht wordt echter getrokken door de informatie van de stand over Zwitserland. De stands over de verschillende landen waar Dalstra Reizen naartoe reist staan verspreid over twee loodsen van het gebouw. Folders van mogelijke hotels en excursies moeten de bezoekers overtuigen een busreis van Dalstra Reizen af te nemen. Ook kunnen ze alvast ervaren hoe comfortabel de bussen van Dalstra zitten door plaats te nemen in een van de 30 touringscars.

Gezien de toch wel hoge gemiddelde leeftijd van de bezoekers heeft Dalstra Reizen een aantal touringcars ingezet als pendelbus naar het parkeerterrein, zo’n tweehonderd meter verderop. In de bus worden de vakantieplannen voor de komende zomer besproken.‘Voor mij wordt het fietsen in Duitsland. Als ik tenminste niet weer last krijg van mijn been. Daardoor is mijn vakantie vorig jaar ook al in het water gevallen.’ Een meneer met een wandelstok vertelt graag over zijn vakantieplannen. ‘Ik ben al vaak met Dalstra op reis geweest. Het waren altijd mooie reizen, alleen dat in die bus zitten ben je na een tijdje wel zat. Dan ben ik blij als ik later weer een stukje kan fietsen.’

In het gebouw worden verschillende videopresentaties gehouden. In een heuze bioscoopzaal worden er films vertoont met de hotspots van de bestemmingen, de accomodaties worden getoond en de mooiste natuurplaatjes komen voorbij. De zalen zitten bij alle presentaties behoorlijk vol. Wanneer de films afgelopen zijn lopen vele bezoekers regelrecht naar het reisbureau waar meteen de reserveringen klaar worden gemaakt.

Sytse Dalstra, oud-directeur van Dalstra Reizen loopt met een glimlach van oor tot oor door het reisbureau en begroet de toekomstige reizigers vriendelijk. ‘De Reisinformatiedag is een van de hoogtepunten van het jaar voor ons. Het is voor iedereen een gezellige dag. We nodigen elk jaar oud-reizigers uit om ons aanbod voor het volgende vakantieseizoen te komen ontdekken. Velen spreken dan met andere oud-reizigers af om op een bepaald tijdstip langs te komen. Zo kunnen ze bijpraten en vooruit kijken naar de reizen van komende zomer.’ Dalstra is trots op wat het bedrijf allemaal bereikt heeft in de afgelopen tientallen jaren dat het meedoet in de reisbranche. ‘Toen we drie jaar geleden voor het eerst in dit pand de Reisinformatiedag organiseerden kwamen er 2000 mensen op af. Dat was wel wat teveel. Nu zijn we er beter op voorbereid.’ De piek in het aantalboekingen zit voor Dalstra Reizen zo rond de Reisinformatiedag.‘Veel van de mensen die hier nu rondlopen hebben al een reis geboekt. Zij willen graag kennismaken met de buschauffeurs of meer informatie over de hotels en excursies inwinnen. Anderen oriënteren zich vandaag en maken later hun keuze. En weer anderen maken hun keuze nu en hier op de informatiedag en boeken meteen. En weer anderen komen alleen voor een kopje koffie.’

Ongenode gast 3

ongenode gast 2